« Ekosfera
objavljeno prije 14 godina i 4 mjeseca
RAJ NA ZEMLJI

Prekrasne lokacije koje bi mogle nestati zbog globalnog zatopljenja

POGLEDAJTE GALERIJU - Inspirativne destinacije koje bi trebalo posjetiti prije nego što nestanu

Više o

globalno zatopljenje

,

grand canyon

,

klimatske promjene

,

Fallingwater

,

Kilimandžaro

,

Tikal

,

Mono Lake

,

Caddo Lake

Knjiga "500 Places to See Before They Disappear" sadrži prekrasne slike "raja na Zemlji" koji bi mogao zauvijek nestati kroz nekoliko godina uslijed klimatskih promjena i neodgovornog ponašanja čovjeka.

Fotografije rijetkih kulturnih, prirodnih i povijesnih znamenitosti bude želju da ih posjetimo i iskoristimo priliku da možda posljednji puta uživamo u njihovoj ljepoti:

Kilimandžaro (Tanzanija)

Snijeg najviše samostojeće uzvisine na svijetu je topi zbog isparavanja, nedostatka novih padalina i topline koju ispušta neaktivan vulkan. Zabrinjavajuće je što na vrhu danas ima 90% manje snijega nego što je to zabilježeno u dalekoj prošlosti, a svake godine se snježni pokrivač smanjuje za jedan metar.

Caddo Lake (Teksas)

Jedino prirodno jezero u Teksasu ugroženo je zbog invazivnih vrsta vodenih paprati "Salvinia molestra" kojih svaka dva do četiri dana ima dvostruko više. Guše život ispod površine jezera, a svi pokušaji njihova iskorijenja bili su neuspješni.

Mono Lake (Kalifornija)

Jezeru je prijetilo isušivanje jer se voda koja je nekoć punila jezero preusmjerena za komunalne potrebe Los Angelesa. Ekološke udruge na vrijeme su digle uzbunu i danas postoje ozbiljni planovi za oporavak jezera.

Grand Canyon (Arizona)

Rudarenje u blizini američkog nacionalnog parka drastično je poraslo u posljednjih pet godina (od 10 ruda 2009. na 1.100 2008.) i postalo ozbiljnija prijetnja samom kanjonu zbog cijamida i ostalih kemikalija koje dospijevaju u podzemne vode.

Falling Water

Ako je neboder najveća arhitektonska ikona Amerike, onda je jedna mala privatna rezidencija na jugozapadu Pennsylvanije njezina najgenijalnija. Zbog grana koje uništavaju krov, loše drenaže i opasnog klizišta svakodnevno raste rizik od urušavanja legendarne kuće u jezero.

Tikal (Gvatemala)

Piramide Maja i ostale znamenitosti u Tikalu izrađene su od mekog vapnenca koji erodira zbog vjetra, kiselih kiša i vlage. Prijetnju predstavljaju i turisti koji sa sobom kući nose kamenčiće, a iza sebe ostavljaju grafite.

Slike: Wikipedia

25.02.2010. 11:51:00
Razgovor RSS komentara novi komentar ↓
  1. avatar
    Goga585
    25.02.2010. 13:16
    ufff, meni nije lijep prizor snijeg, čak ni na slici
Novi komentar
nužno
nužno