« Svijet
objavljeno prije 10 godina i 3 mjeseca
KAOS

Preko stotinu mrtvih u Kijevu, tajkuni bježe u inozemstvo

Predsjednik Viktor Janukovič pristao je na prijevremene izbore, a tajkuni su počeli masovno iznositi novac, dragocjenosti i luksuzne automobile iz zemlje

Prosvjednici ne odustaju
Prosvjednici ne odustaju (Shutterstock)
Više o

Ukrajina

,

prosvjedi

,

Kijev

,

Viktor Janukovič

Kaos u Ukrajini se nastavlja, a ni sastanak europskih ministara s Janukovičem nije donio željene rezultate.

Poljski, njemački i francuski šefovi diplomacija Radoslaw Sikorski, Frank-Walter Steinmeier i Laurent Fabius u razgovorima s Janukovičem trebali su osigurati mirno rješenje krize u Ukrajini uoči izvanrednog sastanka ministara vanjskih poslova EU-a.

Visoka predstavnica EU-a za vanjsku politiku i sigurnost Catherine Ashton dvaput je razgovarala s ministrima tijekom sastanka s Janukovičem, a Janukovič je nakratko bio prekinuo sastanak kako bi nazvao ruskog predsjednika Vladimira Putina, javljaju ukrajinski mediji pozivajući se na poljske novine Gazeta Wyborcza.

Druga runda sastanaka trajala je duboko u noć i još uvijek nema vijesti o nekom značajnijem napretku, a Janukovič je, prema izvorima iz poljske diplomacije, pristao na prijevremene izbore ove godine.

Za to vrijeme u Kijevu vlada potpuni kaos, mrtvi se broje u desecima, a svijet su obišle snimke vladinih snaga koje pucaju na prosvjednike iz snajpera i automatskog oružja.

Uz sav kaos, počela je i panika među političarima i tajkunima koji su privatnim avionima počeli iz zemlje iznositi novac i luksuzne automobile, sklanjajući istovremeno obitelji na zapad. Među njima je i najbogatiji Ukrajinac Rinat Ahmetov, poznat kao vlasnik Šahtara, koji je prošle godine kupio najskuplji stan na svijetu u Londonu.

SAD i EU su nametnule sankcije, koje se za sad odnose na osobe odgovorne za nasilje na Majdanu, a od noćašnjih razgovora ovisi što će se dalje događati. 

Što donosi današnji dan ne može se reći ...

21.02.2014. 08:02:00
Novi komentar
nužno
nužno