« Zdravlje
objavljeno prije 14 godina i 3 mjeseca
ZDRAVA BJELINA

Prehrana bogata kalcijem produljulje život

Veći unos kalcija produljuje život i muškarcima i ženama, a smatra se da je razlog za to pozitivno djelovanje na krvni tlak te razinu šećera u krvi

Fotografija vijesti
Fotografija vijesti (Shutterstock)
Više o

produljenje života

,

kalcij

Uz brojne povoljne učinke koje unos kalcija ima na ljudsko zdravlje nova studija otkrila je kako skupine ljudi u čijoj je prehrani zastupljena veća količina kalcija imaju nižu stopu smrtnosti.

Ranije studije pokazale su da veći unos kalcija produljuje život i muškarcima i ženama, a ako se uz kalcij u tijelo unosi i veća količina magnezija smanjuje se rizik od razvoja raznih kroničnih bolesti.

Prema novoj studiji objavljenoj u časopisu American Journal of Epidemiology, odrasli muškarci koji redovito jedu hranu s najvećim količinama kalcija imaju 25 posto manje šanse da umru u narednih deset godina života.

Kod tih muškaraca zabilježeno je i kako imaju 23 posto manju vjerojatnost za oboljevanje od srčanih bolesti u odnosu na one koji ne jedu hranu bogatu kalcijem. Povoljan učinak hrane bogate kalcijem u ovoj studiji nije zamijećen jedino na rizik od razvoja karcinoma.

Magnezij prema zaključcima studije sam po sebi nema toliko pozitivne efekte na zdravlje kao kalcij.

Namirnice koje sadrže najviše kalcija su mlijeko, jogurt, jaja, grah, grašak, soja, sezam, brokula i naranče.

Znanstvenici vjeruju kako prehrana bogata kalcijem smanjuje mortalitet jer pozitivno djeluje na povišeni krvni tlak te na razine kolesterola i šećera u krvi, a zbog toga svima toplo preporučuju promjenu jelovnika ukoliko u njemu nema kalcijem bogatih namirnica.

21.03.2010. 10:52:55
Novi komentar
nužno
nužno