« Svijet
objavljeno prije 12 godina i 11 mjeseci
SPAS U ZADNJI ČAS

Predstavnički dom Kongresa podigao granicu zaduživanja

SAD će se u sljedeće dvije godine moći zadužiti za dodatnih minimalno 2.1 bilijun dolara

Dogovor je postignut, Obama ni sam ne zna je li sretan ili nije
Više o

SAD

,

Barack Obama

,

kongres

,

proračunski deficit

,

Predstavnički dom

,

granica zaduživanja

Predstavnički dom američkog Kongresa izglasao je odluku o podizanju granice zaduživanja oko koje je drhtao cijeli svijet zadnjih mjesec dana. Na taj način će SAD moći izbjeći bankrot i nemogućnost otplate dugova, a prema dogovoru će i smanjiti proračunski deficit.

U vrlo napetoj atmosferi, prvi glas za dogovor dala je republikanka Gabrielle Gifford, kojoj je to bilo prvo pojavljivanje u Kongresu nakon što je početkom godine upucana u glavu u pokušaju atentata. Cijela je dvorana ustala na noge i pljeskala, a nakon glasanja zagrlila se s vođom demokrata u Kongresu Nancy Pelosi.

Za odluku je glasalo ukupno 269 zastupnika, dok je 161 zastupnik bio protiv, i to liberalno krilo Demokratske stranke i desno krilo Republikanske stranke, Tea Party. Demokrati se bune jer nisu uvedeni dodatni porezi za bogate i zbog smanjenja domaće potrošnje, dok je Tea Party ekipi neprihvatljivo smanjenje sredstava za obranu i činjenica da nije uveden ustavni amandman o zaduživanju.

Predloženi dokument stiže danas u podne u ured predsjednika Senata i odmah ide na glasanje, bez mogućnosti dodavanja amandmana i rasprave, a za prolaz je potrebna super-većina od 60 glasova od ukupno 100 zastupnika u Senatu.

Što je zapravo dogovoreno? U prvoj rundi se mogućnost zaduživanja diže za 400 milijardi dolara, što stupa na snagu odmah, a do početka rujna diže se za dodatnih 500 milijardi dolara. Nakon provođenja mjera štednje, kako na domaćem terenu tako i u rezanju sredstava za vojsku, omogućuje se dodatno zaduživanje u visini od 1.2 - 1.5 bilijuna dolara, što će pokriti potrebe za zaduživanjem do kraja 2013. godine, to jest novih predsjedničkih izbora.

Nakon tako velikih rezova u sredstvima za obranu, očekuje se da u sljedećih mjesec dana Barack Obama izradi hitan plan povlačenja većine američkih vojnika iz Afganistana i Iraka, kao i smanjenje aktivnosti u Pakistanu i ostalim dijelovima svijeta gdje vojska SAD ima svoje trupe.

Istovremeno, socijalna prava će biti rezana a porezi će biti polako povećavani za bogatije kategorije građana, no bez drastičnih poteza. Sve u svemu, čista kozmetika, kako bi rekli Kinezi, no utjecaj ovog dogovora na burze bit će nedvojbeno blagotvoran.


02.08.2011. 07:38:37
Novi komentar
nužno
nužno