« Knjiga
objavljeno prije 14 godina i 4 mjeseca
BY DARKO PETRIČIĆ

Predstavljena "Hrvatska u mreži mafije, kriminala i korupcije"

U knjizi su navedene četiri faze pljačke hrvatskog društva - financijski inžinjering, ratno profiterstvo, pretvorba i privatizacija te izvlačenje novca iz državnih i lokalnih proračuna

Darko Petričić
Darko Petričić (Cropix/Arhiva)
Više o

Darko Petričić

,

Hrvatska u mreži mafije kriminala i korupcije

Knjiga Darka Petričića "Hrvatska u mreži mafije, kriminala i korupcije" bavi se, kako je među ostalim rečeno na današnjem predstavljanju, demistifikacijom političke profesije, koja postaje sredstvom instant bogaćenja, dok se političke stranke pretvaraju u trgovačka društva.

Petričić navodi četiri faze, kako kaže, "pljačke hrvatskog društva i države". Prva se odnosi na "financijski inžinjering", drugu karakterizira ratno profiterstvo i odvijala se za vrijeme rata, treća se odnosi na pretvorbu i privatizaciju, četvrta je izvlačenje novca iz državnih i lokalnih proračuna, a ta posljednja faza, po autorovim tvrdnjama, traje i danas.

Autor po poglavljima, među ostalim, tematizira financijski inžinjering, kriminal u bankarskom sektoru, medije i korupciju, korupciju u pravosuđu, drogu u Hrvatskoj, za što poimence proziva neke bivše i aktualne hrvatske političare.

Ekonomist Guste Santini izrazio je žaljenje što prozvani u knjizi nisu došli na njezino predstavljanje, a čelnik Hrvatske udruge sindikata Ozren Matijašević istaknuo je kako knjiga daje obol borbi protiv mita, korupcije i kriminala u Hrvatskoj. Također je upozorio i na nedovoljnu zakonsku zaštitu "zviždača", čime se također bavi dio knjige.

Organizatori predstavljanja Petričićeve knjige su hrvatske sindikalne središnjice, a organizirano je u sklopu obilježavanja 22. veljače - Svjetskog dana socijalne pravde. (hina/metro-portal)

20.02.2010. 18:09:47
Novi komentar
nužno
nužno