« Hi-tech
objavljeno prije 12 godina i 8 mjeseci
RIM

Predstavljen novi operativni sustav za Blackberry telefone i tablete

Mike Lazaridis je na BlackBerry DevConu predstavio BBX, operativni sustav koji kombinira najbolje od dosadašnjih

Novi operativni sustav RIM-a
Više o

BlackBerry

,

BBX

,

QNX

,

BlackBerry PlayBook

BlackBerry BBX novi je operativni sustav koji će koristiti njihovi mobilni telefoni i tableti, a koji će ujediniti najbolje karakteristike BlackBerry OS-a i QNX-a na kojem radi RIM-ov tablet PlayBook. Uz BBX, Lazaridis je posebno istaknuo i unaprijeđeni podsustav za igre i korisničko sučelje koje je razvila tvrtka The Astonishing Tribe.

Kako su svi alati napravljeni na uobičajenim softverskim standardima, a BBX treba raditi i s HTML5, prebacivanje igara i aplikacija na novu platformu trebalo bi biti vrlo jednostavno i bez poteškoća.

Predstavljen je i BlackBerry WebWorks SDK 2.2, platforma za izradu aplikacija za mobilne telefone i tablete. RIM se trudi privući sve više developera objavom da je njihov App World druga najprofitabilnija trgovina aplikacija, što znači da su preskočili Android.

Glavni mamac developerima trebala bi biti zarada, jer gotovo 13% developera aplikacija za BlackBerry imalo je promet preko 100 tisuća dolara, dok recimo od developera koji se bave iOS-om tek 1% ostvari promet veći od tisuću dolara.

Uz sve to, pokreće se i BlackBerry Open Source Initiative koja treba dodatno popularizirati već postojeće open source alate za izradu aplikacija.


 


19.10.2011. 19:57:14
Novi komentar
nužno
nužno