« Kazalište
objavljeno prije 1 godinu i 3 mjeseca
PREDSTAVE

Predstava suvremenog cirkusa 'Tanka linija' Nikoline Komljenović

Predstava suvremenog cirkusa na kreativnom zračnom rekvizitu, ribičkom najlonu, će se izvoditi 16., 17. i 18. siječnja, u 19 sati, u velikoj dvorani Pogona Jedinstvo.

Tanka linija
Tanka linija (Arhiva)
Više o

Tanka linija

,

Nikolina Komljenović

TANKA LINIJA je angažirano eksperimentalni projekt koji se bavi zauzimanjem prostora tijelom. Prostor se u ovom slučaju definira kao univerzalan, prazan, u kojeg se upisuje značenje pred gledateljem te se uspostavlja činom izvođenja. Djeli se na UNUTARNJI PROSTOR subjekta, GRANICE IZMEĐU unutarnjeg i vanjskog prostora - opna tijela koja se omeđuje i održava pomoću tankih linija te VANJSKI PROSTORA koji se oblikuje dalje od granice tijela samom izvedbom. Tijelo je subjekt u prostoru. Ono je iskaz pod pritiskom fizičkog izraza kojeg realnost opstanka u zraku pomoću tankih linija rekvizita uvijek vraća u zajednički prostor izvedbe. Granica tijela i linija potpornja tokom cijele izvedbe konstruiraju, mijenjaju i dekonstruiraju prostore i sadržaje. Trag koji ostaje po završetku performansa prolaskom kroz prozirne niti flaksa opominje na odgovornost vlastitih akcijama.

Učiniti vidljivim procese označavanja, konstituiranja i zauzimanja prostora - u ovom slučaju ženskog tijela koje je centralno mjesto ove performativne premise - propituje se današnjica prisilne migracije u jukstapoziciji sa zatvorenošću u izolaciju.

Tanka linija se gradi oko inovativnog zračnog rekvizita koji se zove RIBIČKI NAJLON ili FLAKS. Radi se o vlastitom izumu pomoću kojeg se tijelo održava u zraku vlastitim naporima. Sastoji se od mnogo tankih, plastičnih, prozirnih linija jednake duljine koje su organizirane u 3 zavjese koje zauzimaju središnji položaj na pozornici i događaj se može promatrati sa svih pozicija. Tanke linije se urezuju u tijelo te ga potiću na kretanje. U ovom procesu nema mjesta odmora. Postoji samo surova realnost, bol i želje za promjenom.

Tanka linija je kolaborativan rad. Umjetnici suradnički grade rad svako kroz svoje afinitete i karakter kako bi stvorili jedinstveno djelo. Prostor, tijelo, svijetlo, zvuk i takne linije instalacije isprepliću sloj po sloj materiju performativnog čina. Uzajamnošću reakcija umjetnika i gledatelja - gdje se ne zna tko koga pokreće - se istovremeno gradi dramaturgija djela autorefleksijom umjetnika i tehnologije.

16.01. 19h Velika dvorana Pogon Jedinstvo, Trnjanski nasip bb
17.01. 19h Velika dvorana Pogon Jedinstvo, Trnjanski nasip bb
18.01. 19h Velika dvorana Pogon Jedinstvo, Trnjanski nasip bb

Ulaz na donaciju, preporučena donacija 7 eura 

 

15.01.2023. 17:00:00
Novi komentar
nužno
nužno