« Kazalište
objavljeno prije 2 godine i 11 mjeseci
NAJAVE

Predstava "Nevidljivi (ples)" Irme Omerzo u dva zagrebačka kvarta

Molimo posjetitelje da tijekom izvedbe, zbog epidemioloških mjera, drže propisanu međusobnu distancu te da se ne zadržavaju u većim grupama

Irma Omerzo
Irma Omerzo (Jasenko Rasol)
Više o

predstava

,

Irma Omerzo

,

Nevidljivi (ples)

Premijera plesne predstave Nevidljivi (ples) autorice i koreografkinje Irme Omerzo održat će se 13. svibnja u 18 sati, polazište je Park kralja Petra Krešimira IV. Ulaz je besplatan te nije potrebno rezervirati karte, a broj publike nije ograničen. 

Molimo posjetitelje da tijekom izvedbe, zbog epidemioloških mjera, drže propisanu međusobnu distancu te da se ne zadržavaju u većim grupama.

Reprizne izvedbe: 14.5 u 16.30 sati i 18.30 sati - polazište: Park stara Trešnjevka

4.6. u 18 sati - polazište: Park kralja Petra Krešimira IV

Nevidljivi (ples)

Novi autorski projekt Irme Omerzo izvire iz specifičnih okolnosti umjetničke proizvodnje u vrijeme svjetske pandemije koja je radikalno reducirala različite mogućnosti zajednišva. Izmještajući izvedbu u javni prostor dva zagrebačka kvarta, Omerzo u novom projektu postavlja pomalo utopističko pitanje koliko malo odnosno koliko puno je potrebno da suvremeni ples postane vidljiv u javnom prostoru, da se iz svakodnevne situacije dogodi izvedba, da netko tko nije dio uobičajene plesne publike najednom to postane.

Istovremeno, ovaj je projekt nastavak autoričinog preispitivanja uvjeta rada na plesnoj sceni u domaćem kontekstu i izvan pandemijskog vremena, s obzirom na to da su pitanje nevidljivosti plesa i nedostatka prostora za rad konstante koje neminovno prate kulturni rad na domaćoj nezavisnoj sceni. U tom je smislu "izlazak na ulicu" u ovom projektu dvostruko motiviran. Koreografski se materijal pritom odmiče od svakodnevnog pokreta i zahvaća u različite vrste kodiranih tjelesnih praksi, istražujući komunikacijske kapacitete naših tijela u javnom prostoru. Izvođačice tako grade zajedničku mrežu u kojoj se izmjenjuju različiti modusi tjelesne signalizacije i komunikacije, povremeno se poigravajući i s baletnim vokabularom, kao najkodificiranijim dijelom plesnog registra. S druge strane, koreografski se ispituju i modusi urbane nevidljivosti kroz deriviranje pokreta iz različitih (polu)ilegalnih praksi. Kombiniranjem ovih raznorodnih vrsta materijala stvara se koreografija koja ulazi u dijalog s različitim gradskim toposima privremeno pretvarajući prostor ulice u prostor izvedbe, stvarajući načine da ples postoji, ali da od strane gledatelja može biti i slučajno otkriven. Nevidljivi (ples) svoju publiku tako poziva da ga prati i otkriva, krećući se zajedno s pulsiranjem kvarta.

Autorica projekta i koreografkinja: Irma Omerzo

Izvođačice i autorice pokreta: Viktoria Bubalo, Anđela Bugarija, Ema Crnić, Una Furač Štalcar, Tea Maršanić i Ariana Prpić

Kompozitor: Stanko Kovačić

Dramaturginja: Jasna Jasna Žmak

Kostimografkinja: Zdravka Ivandija Kirigin

Suradnica za balet: Andreja Jeličić

Fotograf i snimatelj: Jasenko Rasol

Nevidljiva izvođačica: Iskra Bugarija

Produkcija: MARMOT

Predstava je nastala uz financijsku podršku Ministarstva kulture i medija te Gradskog ureda za kulturu, obrazovanje i sport Grada Zagreba.

09.05.2021. 14:01:00
Novi komentar
nužno
nužno