« Kazalište
objavljeno prije 8 godina i 2 mjeseca
NAGRADA

Predstava "Mrzim istinu" pobijedila na "Gavellinim večerima"

Predstava Teatra &td "Mrzim istinu", u režiji i prema konceptu Olivera Frljića, osvojila je nagradu "dr. Branko Gavella" ovogodišnjih "Gavellinih večeri"

Fotografija vijesti
Više o

Teatar &TD

,

Gavelline večeri

,

Mrzim istinu

,

dr. Branko Gavella

,

nagrada

Prema jednoglasnoj odluci žirija predstava Teatra &td "Mrzim istinu", u režiji i prema konceptu Olivera Frljića, osvojila je nagradu "dr. Branko Gavella" ovogodišnjih "Gavellinih večeri", kao "predstava koja se u potpunosti izdvojila u ovogodišnjem izboru festivala", objavljeno je na večerašnjoj dodjeli nagrade, koja nosi ime osnivača kazališta u Frankopanskoj, javlja Hina.

Po snazi kazališnog izričaja, radikalnosti dispozitiva koje razlaže, te jednostavnosti i prohodnosti procedure, predstava "Mrzim istinu" najavljuje jedno novo kazališno doba u kojemu radikalne autorske estetike uspijevaju pronaći istinski dijalog sa svim članovima kazališne zajednice, istaknuto je u obrazloženju, koje je pročitao Saša Božić, predsjednik žirija.

Prosudbeno povjerenstvo, u kojemu su bili još Ingeborg Appelt i Ivor Martinić, posebno je istaknulo "uigrani ansambl predstave koji s lakoćom odgovara na redateljske zahvate u propitkivanju vječitih tema istinitosti teatarskog iskustva i manipulacije svim njegovim zadatostima".

U predstavi, putem koje autor "umjesto patetičnog prepričavanja jedne obiteljski povijesti, daje uvid i rastvara složene odnose unutar svoje obitelji", glume Ivana Roščić, Rakan Rushaidat, Filip Križan i Iva Visković, koji su, uz redatelja Olivera Frljića, večeras u "Gavelli" primili nagradu.

Prosudbeno povjerenstvo ocijenilo je i da su ovogodišnje "Gavelline večeri" pokazale, među ostalim, zanimljive tendencije novijih produkcija, povratak glumcu i redateljske napore da se inovativno uđe u dijalog s kazališnim klasicima, propitujući problematični trenutak suvremenosti.

"Večeri" su pokazale i širinu u kojem kazalište u zemlji promišlja suvremenost te vlastita tematska i žanrovska zaokupljanja, provokativne primjere postdramskih čitanja antičkih tekstova, obnove klasičnih tekstova domaće literature, blistave primjere konceptualnih redateljskih svjetova i reprezentacijsko kazalište koje inzistira na glumačkoj suigri, ustvrdio je žiri.

Iz godine u godinu publika nam govori kako nismo pogriješili kada smo revitalizirali festival nakon prekida uzrokovanog ratnim okolnostima, rekao je Darko Stazić, ravnatelj "Gavelle". Iako "Gavelline večeri" traju osam dana umjesto dva tjedna kao dosad, one i tako reducirane imaju smisla, no želim vjerovati da su smanjena financijska sredstva ipak samo prijelazno razdoblje, dodao je.

Na 26. "Gavellinim večerima" izvedeno je sedam hrvatskih predstava prema izboru dramatičara, pjesnika i romanopisca Tomislava Zajeca. Izvan konkurencije, a nakon uručenja nagrade (zlatnika s likom Branka Gavelle), izvedena je još predstava "Gospoda Glembajevi" Miroslava Krleže, u produkciji Ateljea 212 iz Beograda i režiji Jagoša Markovića.

07.10.2011. 21:24:58
Novi komentar
nužno
nužno