« Kazalište
objavljeno prije 2 godine i 9 mjeseci
PREDSTAVE

Predstava Gore otvorila Periskop

Predstavom „Gore“ Zagrebačkog plesnog ansambla započeo izvedbeni program šestog Periskopa

Gore otvorilo Periskop
Gore otvorilo Periskop (Arhiva)
Više o

predstava Gore

,

Periskop

Plesnom predstavom „Gore", koja se bavi životnom korelacijom šest žena, plesačica Zagrebačkog plesnog ansambla, započeo je program namijenjen javnosti šestog Periskopa, festivala suvremenog plesa i novog cirkusa što se u Rijeci održava do 4. rujna.

Festival će ponuditi izvedbeno-scenski, edukativni i filmski program te publici približiti aktualna zbivanja na hrvatskoj sceni suvremenog plesa i novog cirkusa. Šest predstava, koliko ih je u programu, tematiziraju odnose zajedništva, osobnih iskustava, ljudskih odnosa i individualiteta. Sa svojim radovima predstavit će se Zagrebački plesni ansambl, Zadarski plesni ansambl, Tricycle trauma te umjetnici Anika Cetina, Lara Frgačić, Roberta Milevoj i Endi Schrotter.

Ovacije i oduševljenje riječke publike na predstavu "Gore" koreografa Ferenca Fehera u izvedbi Zagrebačkog plesnog ansambla, koja je izabrana za otvaranje, pokazale su da organizatori u budućim festivalskim izdanjima trebaju težiti da dovedu još sličnih predstava. Sjajna glazba Nenada Kovačića i Ferenca Fehera, efektna kostimografija Zdravke Ivandije Kirigin, odličan nastup izvođačica obećavajući su početak tjedna koji će Riječankama i Riječanima ponuditi još izvrsnih plesnih predstava.

Sutra, u utorak, 31. kolovoza, na programu su dvije predstave. Lokalna autorica Anika Cetina u Filodrammatici u 19:30 sati će se predstaviti predstavom „Anna, Balla" inspiriranom vlastitim sjećanjem na tragičan događaj iz 2009. godine kada je svjedočila smrti Riječanina Vitomira Jovičića Simkea na riječkom Kontu. Koreografiju, nastalu u sklopu studija na Akademiji dramske umjetnosti Sveučilišta u Zagrebu, temelji na zamišljenim i pojedinačnim iskustvima žrtve, počinitelja i svjedoka. U 21 sat u Hrvatskom kulturnom domu na Sušaku svojim istraživačkim autorskim plesnim projektom „Individue(t)" predstavit će se Lara Frgačić i Endi Schrotter. Izvođači predstavom nastoje prikazati prirodni fenomen odnosa moći do kojeg neizbježno dolazi u trenutku susreta dvaju bića, a koji je nezaustavljivo fluidan i višestruko iskaziv.

Periskop se u Rijeci održava do subote, 4. travnja, kada će festival zatvoriti prezentacija rada Natalije Pintarić koja je na Periskopu na cirkuskoj rezidenciji i razvija svoj prvi solo autorski projekt „Raskrasit mir / Oboji svijet", te predstavom „ROB3RTA" riječke umjetnice Roberte Milevoj. Cjelokupni program možete pronaći na službenoj festivalskoj stranici.  

31.08.2021. 10:01:00
Novi komentar
nužno
nužno