« Svijet
objavljeno prije 10 godina i 2 mjeseca
IZBORI U JUŽNOJ OSETIJI

Predsjednički kandidat Moskve u vodstvu

Ogromna većina međunarodne zajednice ne priznaje neovisnost Južne Osetije, koja je nakon kratkog rata s Gruzijom proglasila odcijepljenje

Fotografija vijesti
Više o

Gruzija

,

Južna Osetija

,

predsjednički izbori

Na predsjedničkim izborima u Južnoj Osetiji, odmetnutoj gruzijskoj republici, s 48,1 posto glasova vodi proruski kandidat Anatolij Bibilov, javlja Hina.

Jedanaest kandidata natječe se na izborima za nasljednika bivšem hrvačkom prvaku Eduardu Kokoitiju, koji je tom malom samoproglašenom republikom sa svega 70 tisuća stanovnika vladao zadnjih deset godina. On se nema pravo natjecati za treći mandat.

Prema anketi na koju se pozivaju ruska agencija Interfax i Ria Novosti, koju je proveo Institut za politički marketing i Visoka ekonomska škola Moskve niti jedan kandidat nije dobio više od 50 posto glasova tako da će doći do drugog kruga glasovanja.

Na izbore je, prema izbornom povjerenstvu Južne Osetije jedan sat prije zatvaranja birališta, izišlo 66,26 posto glasača.

Gruzija je upozorila da su "izbori nelegitimni jer se provode u državi koja ne postoji".

Ogromna većina međunarodne zajednice ne priznaje neovisnost Južne Osetije i druge odmetnute pokrajine Abhazije koje su samostalnost proglasile nakon kratkog rata s Gruzijom 2008. godine u kojem se Rusija svrstala na njihovu stranu.

Gruzija optužuje Rusiju da je de facto okupirala Južnu Osetiju u kojoj ima nekoliko tisuća svojih vojnika.

13.11.2011. 19:46:00
Novi komentar
nužno
nužno