« Znanost
objavljeno prije 10 godina i 9 mjeseci
REVOLUCIONARNO OTKRIĆE

Pranje odjeće uskoro odlazi u povijest

Zamislite da prljave traperice, majice ili smrdljive čarape nakon što ih izložite sunčevoj svijetlosti postanu čisti i bezmirisni sami od sebe!

Fotografija vijesti
Više o

bakterije

,

Sunce

,

perilica rublja

,

majice

,

samočisteći pamuk

Kineski znanstvenici javljaju kako su uspjeli kreirati pamučni materijal koji kada se izloži dnevnom svijetlu sam čisti od mrlja i bakterija, piše Physorg.

Novi samočisteći pamučni materijal obložen je spojem titan dioksida koji ima moć kada ga se izloži svjetlosti da razgradi prljavštinu, te uništi bakterije. Titan dioksid se naširoko upotrebljava, od bijelih boja, preko hrane do krema za sunčanje, a koristi se još u preparatima za čišćenje.

Iako već postoje tkanine koje imaju samočisteća svojstva kada ih se izloži ultraljubičastim zrakama, kineski izum je prvi materijal koji ima antibakterijska i samočisteča svojstva kada ga se izloži običnoj dnevnoj svjetlosti.

Kineski znanstvenici kažu kako su nano čestice titan dioksida i dušika za vrijeme eksperimenta razgradili narančastu boju, a potom je na scenu nastupio drugi elementarni spoj, nano čestice izgrađene od srebra i joda, čiji je zadatak ubrzavanje daljnjeg procesa čišćenja te uništavanje bakterija.

Taj revolucionarni premaz ostaje na tkanini nakon pranja i sušenja.   

15.12.2011. 08:47:45
Razgovor RSS komentara novi komentar ↓
 1. avatar
  Ona
  15.12.2011. 16:21
  kako da ne, onda neću ni kupovat vešmašinu sad tih pa dana dok to ne dođe tu :P
 2. avatar
  la
  15.12.2011. 16:28
  Ma da, taj premaz ostaje na odjeći nakon čišćenja. Divno, još jedan otrov više, jedva čekam... A to što se titan dioskid koristi naširoko bez da se ispitalo kako utječe na metabolizam i zdravlje, to kao opravdava njeogovu neograničenu upotrebu.
 3. avatar
  Noćna dostava
  15.12.2011. 17:06
  Koja je cijena i trajnosti? Oksidi mogu jako loše utjecati na kožu, ali Kineze to ne brine previše.
Novi komentar
nužno
nužno