« Glazba
objavljeno prije 4 godine i 2 mjeseca
ČESTITAMO

Poznati laureati Nagrade za životno djelo HGU

Dosadašnji dobitnici ove važne strukovne Nagrade su hrvatski glazbenici čija su iznimna postignuća prepoznata ne samo u našoj domovini, već i diljem svijeta

Pavica Gvozdić i Vladimir Krpan
Pavica Gvozdić i Vladimir Krpan (Arhiva)
Više o

Vladimir Krpan

,

Lovro pl. Matačić

,

Pavica Gvozdić

,

HDGU

Nagradu za životno djelo 'Lovro pl. Matačić' za 2020. godinu, koju dodjeljuje Hrvatsko društvo glazbenih umjetnika, dobili su pijanistica Pavica Gvozdić i pijanist Vladimir Krpan.

Hrvatsko društvo glazbenih umjetnika utemeljilo je Nagradu za životno djelo koja nosi ime po našem najvećem dirigentu, Lovri pl. Matačiću. 1990. godine. Nagrada „Lovro pl. Matačić" dodjeljuje se bienalno, a dosadašnji dobitnici ove važne strukovne Nagrade su hrvatski glazbenici čija su iznimna postignuća prepoznata ne samo u našoj domovini, već i diljem svijeta.

To su redoslijedom primanja nagrade: Boris Papandopulo, Ivo Maček, Milan Horvat, Jurica Murai, Tomislav Neralić, Ruža Pospiš Baldani, Srebrenka Jurinac, Berislav Klobučar, Mladen Bašić, Stjepan Radić, Anđelko Klobučar, Pavle Dešpalj, Nikša Bareza, Tonko Ninić i Vladimir Kranjčević.

Nagrada se sastoji od medalje s likom Lovre pl. Matačića koja je autorski rad akademskog kipara Ozrena Fellera, Diplome autorice Ane Baće Nikolić i novčanog iznosa. Stručni žiri na sastanku 13. veljače 2020. u sastavu: Marija Mlinar, predsjednica žirija te Darko Petrinjak, Đorđe Stanetti, Nikola Fabijanić i Filip Fak članovi, odlučio je dodijeliti dvije Nagrade za životno djelo „Lovro pl. Matačić".

Pavica Gvozdić i Vladimir Krpan snažno su obilježili hrvatski glazbeni i kulturni život proteklih desetljeća, kako svojim intenzivnim koncertantnim djelovanjem u domovini i inozemstvu, tako i sjajnim pedagoškim karijerama na zagrebačkoj Muzičkoj akademiji.

Nagrada će se tradicionalno uručiti na koncertu Zagrebačke filharmonije pod nazivom «In memoriam Lovro von Matačić«, koji će se održati 21. veljače 2020. godine pod ravnanjem mo Hansa Grafa, s početkom u 19 i 30 sati u Koncertnoj dvorani Vatroslava Lisinskog.

16.02.2020. 14:16:00
Novi komentar
nužno
nužno