« Ekosfera
objavljeno prije 4 mjeseca i 14 dana
COP28

Poziv na napuštanje korištenja fosilnih goriva

Međunarodna zajednica je po prvi put na jednoj UN-ovoj konferenciji o klimi pozvala na napuštanje fosilnih goriva. Sudionici konferencije su izrazili zadovoljstvo postignutim dogovorom

Svađe, svađe...
Svađe, svađe... (Arhiva)
Više o

fosilna goriva

,

COP28

Sudionici Svjetske konferencije o klimi (COP28) u Dubaiju suglasili su se oko zajedničkih zaključaka. U njima se po prvi put poziva na napuštanje korištenja fosilnih goriva.

Predsjednik konferencije sultan Ahmed al-Jaber je u konferencijskoj dvorani ustao i zapljeskao, govoreći o „povijesnom paketu". To je jak akcijski plan za postizanje cilja ograničavanja zagrijavanja na 1,5 stupanj Celzijev, rekao je sultan. To je cilj koji je međunarodna zajednica utvrdila 2015. godine, a riječ je o ograničavanju zagrijavanja Zemlje na 1,5 stupanj u odnosu na predindustrijsko doba.

S kompromisnim zaključkom pregovarači su dokazali „fleksibilnost" i dali prednost „zajedničkim pred vlastitim interesima", rekao je al-Jaber.

Napuštanje fosilnih goriva

U tekstu se poziva na utrostručenje svjetskih kapaciteta obnovljivih izvora energije i udvostručenje energetskog učinka do 2030. godine. No u njemu se navode i „prijelazni energenti" kao što je zemni plin te sporna tehnologija izdvajanja i pohranjivanja CO2.

U dokumentu se pozivaju države na napuštanje fosilnih goriva i njihovih energetskih sustava. Više od stotinu zemalja je prethodno zahtijevalo dalekosežnu formulaciju o prestanku korištenja nafte, plina i ugljena, no to ipak nije izričito navedeno.

Tekst predsjedništva konferencije iz Ujedinjenih Arapskih Emirata je objavljen ujutro i usvojen već nekoliko sati kasnije u plenumu.

Guterres pozdravlja odluke

Glavni tajnik UN-a Antonio Guterres pozdravio je ove zaključke. „Znanost nam kaže da je ograničavanje zagrijavanja na 1,5 stupanj nemoguće bez napuštanja korištenja fosilnih goriva. To je prepoznala rastuća i široka koalicija zemalja na COP28", napisao je Guterres na društvenoj mreži X. „Doba fosilnih goriva mora biti okončano - i mora se okončati pravedno."

Tajnik UN-a za klimu Simon Stiell pozvao je međunarodnu zajednicu na provedbu zaključaka iz Dubaija. „Sada sve vlade i poduzeća moraju bez odgode provesti ova obećanja u pravoj gospodarskoj praksi", rekao je pred sudionicima konferencije.

I njemačka vlada je podržala ove zaključke. Ministrica vanjskih poslova Annalena Baerbock je rekla da „joj je pao ogromni kamen sa srca". Iz njemačke delegacije je priopćeno: „U njemačkoj delegaciji i kod ministrice vanjskih poslova vlada veliko veselje da je svijet odlučio okončati fosilno doba."

Unatoč tome što se radi o kompromisnom rješenju, EU je izrazio zadovoljstvo. „Po prvi put nakon 30 godina sada možemo dostići početak kraja fosilnog goriva", rekao je europski povjerenik za klimu Wopke Hoekstra. Ekološke i humanitarne organizacije nazvale su ove zaključke jasnim poboljšanjem u odnosu na prethodni nacrt i „važnim signalom", ali su ih istovremeno i kritizirale kao nedovoljne.

Produženje svađe oko nafte, plina i ugljena

Ovaj sastanak na vrhu je produžen, među ostalim, zbog svađe oko napuštanja korištenja nafte, plina i ugljena. Naime, konferencija je trebala biti završena u utorak.

Nacrt zaključaka koje je u ponedjeljak najprije predočilo emiratsko predsjedništvo naišao je na odbijanje velike većine sudionika, među kojima i EU-a. Njime se predviđalo samo „smanjenje" korištenja fosilnih goriva.

Piše: tagesschau/DW
15.12.2023. 08:01:00
Novi komentar
nužno
nužno