« Lifestyle GASTRO
objavljeno prije 13 godina i 6 mjeseci
ZDRAVO I UKUSNO

Povratak grejpa na velika vrata

Odbacite predrasude i dajte ovoj iznimno zdravoj voćki novu šansu. Moderne varijacije grejpa vrlo su ukusne i ne traže nikakav dodatni šećer

Fotografija vijesti
Više o

pravilna prehrana

,

grejp

,

naranča

U osamdesetim godinama prošlog stoljeća grejp je bio temelj svakog zdravog doručka i na njemu su se temeljile brojne dijete. Ipak, posljednjih je desetak godina malo po malo ova iznimno zdrava voćka nestala s naših gastronomskih radara, ponajviše zahvaljujući padu popularnosti dijeta koje su bile njome inspirirane.

Prošle je godine u svijetu prodano najmanje grejpa u posljednjih 30 godina, tek nešto više 27 tisuća tona.

Uzgajivači grejpa odlučili su uzvratiti udarac i pokrenuli su kampanju za vraćanje grejpa na naše stolove i prehranu, zbog silnih pozitivnih učinaka koje ima na naš organizam, a kojih uglavnom nismo ni svjesni.

Studija koju su krajem devedesetih proveli u Južnoj Africi pokazala je kako su ljudi prestali kupovati grejpove zbog toga što su prestali dodavati velike količine šećera u njega, kako su to radili nekoć, da bi ublažili njegov prirodno gorak okus.

Kampanja koja je nedavno pokrenuta pokušat će i demistificirati tu zabludu, zbog činjenice da su u zadnjih desetak godina razvijene nove varijante grejpa koje su znatno manje kisele i gorke nego prijašnje. „Probajte crveni i rozi grejp i vidjet ćete da uopće nema potrebe za šećerom" kažu uzgajivači.

Osim što je svojevrsna vitaminska bomba, grejp ima blagotvoran učinak na raspoloženje, energiju i izgled kože.

Istraživanja pokazuju da su četiri od pet žena koje su jele jedan grejp na dan u razdoblju od 14 dana imale poboljšanu koncentraciju, dvije trećine osjetilo je kako ima više radne energije, 81% njih zaključilo je da im se popravio izgled kose, a 60% tvrdi kako su izgubile na težini.

„Odbacite predrasude prema ovoj fenomenalnoj voćki i dajte grejpu novu šansu. Višestruko će vam se isplatiti" zaključuju proizvođači.

Jedna naranča ili limun dnevno mogu vas zaštititi od srčanog i moždanog udaraIstraživanja potvrđuju kako citrusno voće smanjuje rizik od kardiovaskularnih bolesti. Studija provedena na Medicinskoj školi Hamamatsu u Japanu na više od 11.000 muškaraca i žena pokazala je kako muškarci koji pojedu jednu citrusnu voćku dnevno imaju 43% manje šanse za oboljenje od srčanih bolesti nego ljudi koji to ne rade. Kod žena je postotak još i viši, 49%. Na temelju ovog istraživanja brojne su zemlje modificirale svoje prehrambene preporuke, koje sada uključuju i jednu naranču ili limun dnevno.

12.07.2011. 12:04:00
Novi komentar
nužno
nužno