« Hrvatska
objavljeno prije 14 godina i 10 mjeseci
ima li kraja?

Povećate li cijene, vidimo se na ulicama!

Državni monopolisti i tvrtke povećali su cijene usluga i proizvoda zadavši novi udar na budžet građana.

(Arhiva)
Više o

rast cijena

,

cijena nafte

,

sindikalni prosvjed

Nedavno podizanje PDV-a na 23 posto od strane Vlade uzrokovalo je novi val poskupljenja. Naftni gigant Ina to je učinila javno-preko noći cijene su porasle za 50 lipa po litri-uz poznate argumente kako su cijene uvjetovane tržištem.

Trgovački centri su pak poskupljenja uveli potajno. Da cijene ipak nisu ostale na istoj razini nakon obećanja danih na sastanku s premijerkom Kosor, osjetilo se vrlo brzo. Stalni kupci primijetili su povećanje cijena na određenim proizvodima.

Ako je suditi po procjenama ekonomista, idući rast cijena možemo očekivati i od HEP-a. Kod Hrvatske elektroprivrede je, objašnjavaju ekonomisti, situacija slična onoj u Ini, u kojoj većinski vlasnik, mađarski MOL, očito više ne namjerava preko cijena provoditi Vladinu socijalnu politiku.

"Nema logike da HEP uvozi struju po cijeni od 80 centi za kilowatsat, a da je onda ovdje prodaje po cijeni od 20 ili 30 centi "-tvrdi neovisni ekonomist Damir Novotny.

Ne zaboravimo i to da je Grad zagreb proširio zone parkiranja što su vozači zasigurno već osjetili. Podsjetimo se da je Hrvatska pošta i prije Ininog povećanja cijena uvela plaćanje naknade od 1,83 posto za plaćanje računa T-Coma i T-mobilea. Službeno objašnjenje je to da je HT ukinuo ugovor s Poštom o subvencioniranju.

S valom poskupljenja može se očekivati i val prosvjeda jer upravo je rast cijena jedan od temeljnih razloga zbog kojih Hrvatska udruga sindikata planira za jesen velike prosvjede. Od 9. do 15. rujna prosvjedi će se održavati u svim većim gradovima Hrvatske. Onaj glavni održat će se posljednji i to u Zagrebu.

Sindikati očekuju potporu od strane studenata, umirovljenika, nevladinih udruga i svih građana. Izlaskom na ulice, između ostalog, tražilo bi se ukidanje kriznog nameta i smanjenja plaća, vraćanje PDV-a na 22 posto, zaštita domaće proizvodnje i svakako obračun s kriminalnim miljeom i korumpiranim elementima društva.

21.08.2009. 10:35:37
Novi komentar
nužno
nužno