« Svijet
objavljeno prije 7 mjeseci i 7 dana
JOŠ UHLJEBA

Povećanje broja europskih zastupnika

Europsko vijeće usvojilo je u petak odluku o sastavu budućeg saziva Europskog parlamenta koji će u odnosu na sadašnji saziv imati 15 zastupničkih mjesta više

Broj stalno raste...
Broj stalno raste... (Arhiva)
Više o

Europski parlament

,

broj zastupnika

Odlukom Europskog vijeća određuje se broj zastupnika koji će biti izabran u svakoj državi članici na izborima za Europski parliament za mandatno razdoblje od 2024. do 2029.

Umjesto sadašnjih 705 u sljedećem sazivu Europski parlament će ih imati 720, 15 dodatnih mjesta podijelit će 12 država članica. Po dva dodatna zastupnika dobit će Francuska, Španjolska i Nizozemska, a po jednog Austrija, Danska, Belgija, Poljska, Finska, Slovačka, Irska, Slovenija i Latvija.

Hrvatska ostaje na sadašnjem broju od 12 zastupnika.

Današnja odluka omogućava državama članicama da donesu odgovarajuće mjere za organiziranje europskih izbora koji će se održati između 6. i 9. lipnja sljedeće godine.

Sastav Europskog parlamenta određuje se prije izbora u skladu s načelima utvrđenima u Ugovorima EU-a i na temelju posljednjih demografskih podataka.

Broj zastupnika u EP-u iz svake države članice EU-a približno je razmjeran broju njezinih stanovnika, pri čemu slijedi načelo opadajuće proporcionalnosti: ni jedna država članica ne može imati manje od šest ni više od 96 zastupnika u Europskom parlamentu, a njihov ukupan broj ne može biti veći od 751 (750 plus predsjednik).

Zastupnici u Europskom parlamentu svrstani su prema političkoj pripadnosti, a ne po državljanstvu.

25.09.2023. 12:01:00
Novi komentar
nužno
nužno