« Zdravlje
objavljeno prije 11 godina i 8 mjeseci

Potvrđena veza kofeina i spontanog pobačaja

Trudnice koje dnevno konzumiraju više od 20 mg kofeina izloženije su pobačaju

Više o

trudnoća

,

kofein

Svakodnevno uzimanje visokih doza kofeina tijekom trudnoće povećava rizik od spontanog pobačaja, pokazala je američka studija koja je potvrdila rezultate prethodnih istraživanja.
Trudnice bi trebale ‘razmisliti o tome da prestanu konzumirati pića koja sadrže kofein’, pišu autori studije objavljene u American Journal of Obstetrics and Gynecology. Zbog jutarnjih mučnina i povraćanja u trudnoći mnoge žene prestaju konzumirati pića na bazi kofeina, otkriva dr. De-Kun Li iz centra Kaiser Permanente.

1000 trudnica
- Istraživači su pratili 1000 trudnica tijekom dvije godine i ustanovili da postoji pojačana veza između kofeina i spontanog pobačaja.
- Opasnost od spontanog pobačaja povećava se upravo zbog kofeina, a ne zbog drugih kemijskih sastojaka kave, čaja i gaziranih pića.
Autori studije pratili su tisuću trudnica tijekom dvije godina i utvrdili ‘da postoji pojačana veza između kofeina i spontanog pobačaja, jer je istraživanje prvi put pratilo samo trudnice koje su nastavile konzumirati pića s kofeinom’. Žene koje su konzumirale najmanje dvije šalice kave dnevno ili pet limenki gaziranog pića s kofeinom (200 mg kofeina dnevno), imale su dvaput veće izglede za spontani pobačaj od žena koje nisu unosile kofein u organizam. U žena koje su uzimale manje od 200 miligrama kofeina dnevno, opasnost da izgube plod bila je još uvijek 40 posto veći od žena koje su potpuno izbacile kofein.

Opasnost od spontanog pobačaja povećava se upravo zbog kofeina, a ne zbog drugih kemijskih sastojaka kave, jer i unošenje kofeina u organizam putem napitaka kao što su čaj ili gazirana pića ukazuje na povećanu opasnost od spontanog pobačaja, zaključuje se u studiji. 

Piše: HINA
22.01.2008. 22:05:57
Novi komentar
nužno
nužno