« Svijet
objavljeno prije 15 godina i 2 mjeseca
SAD

Potvrđena 94 slučaja svinjske gripe, jedan sa smrtnim ishodom

Američke službe spremaju se kao za pravu pandemiju iako krajnji razmjeri još nisu utvrđeni.

(Getty Images)
Više o

SAD

,

Barack Obama

,

Meksiko

,

Texas

,

pandemija

,

svinjska gripa

,

H1N1

,

epidemija

,

svinjska gripa u SAD-u

,

Richard Besser

,

CDC

,

Janet Napolitano

,

Jose Cordova

U SAD-u su do sada potvrđena 94 slučaja ljudskog oblika svinjske gripe u 11 saveznih država, uz jedan smrtni slučaj, 23-mjesečnog muškog djeteta iz Meksika koje je obitelj dovela u Texas na liječenje, objavila je u srijedu državna epidemiološka služba.

 

Dr. Richard Besser, ravnatelja Centra za nadzor i prevenciju bolesti (CDC), rekao je na konferenciji za tisak da je samo u pet slučajeva bila potrebna hospitalizacija, uključivo i meksičkog dječačića koji je umro u bolnici u Houstonu.

Izbijanje zaraze potvrđeno je u pet novih saveznih država - Massachusettsu, Michiganu, Arizoni, Nevadi i Indiani.

"Gripa je vrlo ozbiljna bolest i ovu zarazu shvaćamo vrlo ozbiljno. Odlučnim akcijama nastojimo ju držati pod nadzorom", rekao je Besser. Ministrica domovinske sigurnosti Janet Napolitano izjavila je u srijedu da će suzbijanje virusa svinjske gripe biti "maraton, a ne sprint", te da građani u tome trebaju pomoći odgovornim ponašanjem i oprezom.

Naglasila je da se američke službe spremaju kao za pravu pandemiju, iako se još ne znaju krajnji razmjeri koje zaraza može poprimiti.

Predsjednik Barack Obama preporučio je u srijedu da "škole u kojima je potvrđen ili sumnja na zarazu virusom H1N1, trebaju ozbiljno razmotriti zatvaranje".

U Meksiku, odakle se proširila zaraza virusom H1N1, ministar zdravstva Jose Cordova izjavio je kako se čini da epidemija jenjava, sa samo sedam novih sumnjivih smrtnih slučajava. Novi virus je uzročnik 159 smrtnih slučajeva i 2498 zaraženih diljem Meksika. (hina/metro-portal)

29.04.2009. 21:09:28
Novi komentar
nužno
nužno