« Svijet
objavljeno prije 14 godina i 8 mjeseci
Minnesota

Potvrđen prvi slučaj zaraze svinje virusom H1N1 u SAD-u

Američko ministarstvo poljoprivrede objavilo je da je najmanje jedna svinja testirana pozitivno na svinjsku gripu

(Arhiva)
Više o

Minnesota

,

svinjska gripa

,

H1N1

Ministar poljoprivrede Tom Vilsack naveo je u priopćenju da su Laboratoriji nacionalne veterinarske službe (NVSL), potvrdili prisustvo pandemijskog virusa H1N1 2009. u uzorku svinje prikupljenom na Državnom sajmu Minnesote, te da se ispituju dodatni uzorci.

Vilsack je naglasio da je "ministarstvo poljoprivrede odmah stupilo u kontakt s trgovinskim partnerima SAD-a kako bi ih podsjetilo da je više međunarodnih organizacija, uključujući Svjetsku ogranizaciju za zdravlje životinja (WOAH), savjetovalo kako nema znanstvene osnove za ograničavenje trgovine svinjetinom i proizvodima od svinjetine".

"Ljudi se ne mogu zaraziti jedući svinjetinu ili proizvode od svinjetine. Svinjetina je sigurna za jelo", istakao je Vilsack u priopćenju.

USDA-ovi veterinarski laboratoriji potvrdili su postojanje virusa H1N1 kod jedne svinje, nakon što su prvi testovi pokazivali moguću zarazu kod tri svinje.

Ministar Vilscak sugerirao je da zaraženost svinja sa sajma ne znači i zarazu kod komercijalno uzgajanih svinja, jer su oni "zasebni segmenti svinjske industrije, među kojima obično nema interakcije".

USDA je podsjetio uzgajivače svinje u SAD-u na potrebu održavanja dobre higijene, biosigurnosti i drugih mjera koje će spriječiti pristup i širenje virusa u njihovim krdima. (hina/metro-portal)

19.10.2009. 19:51:57
Novi komentar
nužno
nužno