« Svijet
objavljeno prije 14 godina i 8 mjeseci
CRVENI KRIŽ:

Europsku srednju klasu čeka teška zima

Vlade su za suočavanje s krizom izdvojile 5 tisuća milijardi dolara, ali za socijalni sektor nije učinjeno ništa

Fotografija vijesti
Fotografija vijesti (Corbis)
Više o

Crveni križ

,

gospodarska kriza

,

istočna Europa

,

Europa

,

Crveni polumjesec

Europska zima neće biti teška samo za siromašne već i za srednju klasu pogođenu gospodarskom krizom i nezaposlenošću, a stanje će biti osobito teško u istočnoj Europi, upozorio je Crveni križ u izvješću objavljenom u ponedjeljak.

Uredi Crvenog križa u Europi i srednjoj Aziji zatrpani su zahtjevima za financijskom pomoći zbog krize, a upućuju ih "skupine stanovništva koje organizaciji dosad nisu tradicionalno obraćale", priopćio je Međunarodni savez Crvenog križa i Crvenog polumjeseca.

"Više od dvije trećine udruga Crvenog križa u Europskoj uniji uključilo je pomoć u hrani u svoje programe", a to dosad nisu činile, piše Savez i napose upozorava na teškoće srednje klase.

U izvješću o utjecaju gospodarske krize na četrdesetak zemalja Europe i srednje Azije, Savez ne vidi poboljšanja unatoč nekim znakovima oporavka. Nedovoljnima ocjenjuje mjere kojima vlade ublažavaju posljedice krize jer je riječ o najtežoj krizi od kraja Drugog svjetskog rata.

Pedeset dvije vlade u regiji namijenile su više od 5.000 milijardi dolara kako bi se suočile s financijskom krizom. No nema nikakvih pokazatelja o sličnom ulaganju u socijalni sektor za pomoć najranjivijim stanovnicima, navodi Crveni križ.

Stanje je napose teško u istočnoj Europi gdje stanovnici nemaju dovoljno ušteđevine da ublaže utjecaj krize, navodi Savez.

U Europskoj uniji stopa nezaposlenosti dosegla je 9,1 posto u kolovozu, što je njezina najviša razina od 2004, prema podacima Eurostata, europskog statističkog ureda. (hina/metro-portal)

19.10.2009. 19:33:03
Novi komentar
nužno
nužno