« Hrvatska
objavljeno prije 15 godina i 2 mjeseca
IVO SANADER:

Potrebno je raditi na novoj paradigmi kapitalizma

Oni koji zarađuju kad je dobro moraju vratiti društvu kad je loše, smatra premijer Sanader.

Fotografija vijesti
Fotografija vijesti (Marko Mišćević, CROPIX)
Više o

HDZ

,

Vlada

,

EU

,

Ivo Sanader

,

NATO

,

sindikalni prosvjed

,

ulazak u EU

,

kapitalizam

,

lokalni izbori

,

ulazak u NATO

,

Sanader BMW

,

svjetska kriza

Premijer Ivo Sanader rekao je u intervjuu za uskrsni Večernji list da je gospodarska kriza izbacila na površinu spoznaju da je potrebno raditi na novoj paradigmi kapitalizma, što znači da oni koji zarađuju u dobrim vremenima moraju danas kad su vremena loša snositi dio tereta i vratiti društvu u kojem ostvaruju visoke zarade dio tog profita.

"Kriza je upozorila na potrebu novog poslovnog ponašanja jakih tvrtki, banaka, trgovačkih lanaca, turističke branše...", rekao je Sanader, dodavši da primjerice banke kroz nedizanje kamata moraju dati svoj doprinos izlasku iz krize.

Sanader smatra da će se članstvo u NATO-u pozitivno odraziti na domaće gospodarstvo, jer "ulagači, u prvom redu strani, znaju da je njihov kapital siguran ako je investiran u zemlju članicu NATO-a ili EU", dok će "s druge strane, naše tvrtke moći sudjelovati na natječajima u članicama NATO-a, kako u vojnoj, tako i u drugim industrijama".

Drži da će ulazak Hrvatske u NATO snažno potaknuti pregovore o ulasku Hrvatske u EU. "Kroz to što smo dobili suglasnost za NATO, razvidno je da ćemo dobiti suglasnost i za ulazak u EU te da ćemo dobiti potporu za ukidanje slovenske blokade", ističe Sanader.

Govoreći o najavljenom štrajku sindikata u javnom sektoru tjedan dana prije izbora zbog rezanja plaća, Sanader je kazao da svi znaju da moraju podnijeti dio tereta i krize. Smatra da štrajk na koji će biti pozvano 100.000 članova i koji bi se trebao završiti dan prije izbora, neće omesti pobjedu HDZ-a.

Upitan hoće li pokušati odgovoriti sindikate od štrajka u tjednu prije izbora premijer je kazao da je u stalnom kontaktu s njima te da ih pokušavaju uvjeriti da je ovo apsolutno posebna situacija koju nitko nije mogao zamisliti, čak ni prije samo šest mjeseci kad se radio proračun.

"Stalno govorim da ovo više nije borba za plaće nego za radna mjesta", kazao je Sanader, izrazivši uvjerenje da nije realno da dođe do socijalnih nemira i da radnici izađu na ulice, kao ni da kriza destabilizira vlast i isprovocira izvanredne izbore.

Upitan može li kriza dovesti do rekonstrukcije Vlade, Sanader je rekao da kad ne bi bilo tih uspjeha da bi možda o tome razmišljao, ali da je sve to potvrda da ekipa odlično radi svoj posao u kriznim vremenima.

Na pitanje slaže li se s predsjednikom Stjepanom Mesićem da ne treba kazneno istraživati zločine iz Drugog svjetskog rata jer ne bi bilo dobro ispitivati stare partizane, Sanader je odgovorio da se ne slaže, ali misli da je to predsjedniku izvučeno iz konteksta.

"Mi smo ozbiljno razgovarali o toj temi i znam da se slaže s mojom tezom da svi zločini trebaju biti jednako tretirani", rekao je Sanader. Ustvrdio je da bi se istragama spasio od ljage cijeli antifašistički pokret, kao što počinitelji zločina kojih je bilo u Domovinskom ratu moraju biti procesuirani da ne bi pala ljaga na cijeli Domovinski rat. "Mi smo ponosni na pobjednički Domovinski rat, jednako kao i na antifašističku borbu", naglasio je Sanader.

Na pitanje misli li da mu je slučaj luksuznog stranačkog BMW-a nagrizao vjerodostojnost, Sanader je rekao da ne misli, već da je to pitanje plasirano iz političkih razloga. Ocijenio da je namjera toga bila zasjeniti sve uspjehe - ulazak u NATO, uspješan rebalans proračuna i izvrsnu ocjenu MMF-a.

Na pitanje kako je, po pisanju slovenskih medija, slovenski premijer Pahor na summitu EU-SAD najavio da bi slovenski i hrvatski parlamenti uskoro mogli dobiti na razmatranje dokument s mogućim rješenjima graničnog spora, Sanader je odgovorio kako ne zna ništa o tome.

"Planiram sastanak potkraj travnja sa slovenskim premijerom na kojemu ćemo razmijeniti mišljenja. Dijalog treba nastaviti, a blokadu ukinuti jer bi sve drugo bilo neeuropsko ponašanje", rekao je.

Na pitanje je li, otkako je Slovenija blokirala pregovore, poželio odustati od EU, Sanader je odgovorio kako je "ulazak u EU naš nacionalni interes i nitko od nas koji vodimo državnu politiku nema pravo razmišljati o odustajanju". "Sada kad smo ušli u NATO imamo još čvršće argumente i bolju poziciju da se izborimo za ukidanje blokade", dodao je.

Na pitanje je li donio odluku hoće li se za predsjednika države kandidirati on ili će kandidirati nekog drugog, kazao je: "Da". No, upitan može li reći kakva je odluka, odgovorio je: "Ne". (hina/metro-portal)

10.04.2009. 23:43:28
Novi komentar
nužno
nužno