« Znanost
objavljeno prije 12 godina i 3 mjeseca
TVRDNJA ZNANSTVENIKA

Potraga za Higgsovim bozonom skoro pri kraju

Tim američkih znanstvenika tvrdi da će Higgsov bozon, ključnio dio teorije elementarnih čestica koji još nedostaje, biti uskoro otkriven

Fotografija vijesti
Više o

SAD

,

Higgsov bozon

,

Tevatron

,

akcelerator čestica

Nova mjerenja koja su dva znanstvena tima izvela s američkim akceleratorom Tevatronom, zatvorenim 2011., daju naslutiti da će Higgsov bozon, ključnio dio teorije elementarnih čestica koji još nedostaje, biti uskoro otkriven, objavio je u srijedu američki laboratorij Fernilab, javlja Hina.

Novi izračuni potvrđuju one koje su u pokusima već dobile druge dvije skupine fizičara na Velikom hadronskom sudaraču (LHC) u Europskom centru za nuklearnu fiziku (CERN) u Ženevi, navodi se u priopćenju američkog laboratorija.

No, dva su znanstvena tima - CDF i DZero - u traženju Higgsovog bozona koristila različite tehnike od ekipa iz CERN-a, navodi se u priopćenju.

"Kraj potrage za Higgsovim bozonom je blizu", ustvrdio je pomoćnih ravnatelja za fiziku u američkom ministarstvu energije Jim Siegrist.

"To je presudna etapa u pokusima provedenim u Tevatronu i pokazuje važnost nastavka neovisnih mjerenja u potrazi za razumijevanjem čimbenika u prirodi", dodao je.

Higgsova čestica, nazvana tako 1964. po britanskom fizičaru Peteru Higgsu koji je pretpostavio da ona postoji, dio je koji nedostaje i čije postojanje nikad dosad nije potvrđeno u teoriji temeljne strukture materije nastale 60-ih godina prošlog stoljeća u sklopu nastojanja da se opišu sve čestice i sile prirode.

Prema toj teoriji, Higgsov bozon objašnjava zašto neke čestice imaju masu, a druge ne i njegovo bi otkriće potvrdilo tu teoriju.

07.03.2012. 18:29:00
Novi komentar
nužno
nužno