« Zdravlje
objavljeno prije 14 godina i 7 mjeseci
pazite

Potiskivanje ljutnje loše je za srce

Muškarci koji se loše nose s konfliktima imaju dvostruko veću šansu da dožive srčani udar ili umru od srčanih bolesti

(Wikipedia)
Više o

srčani udar

,

srčane bolesti

,

konflikt

,

ljutnja potiskivanje

,

Constanze Leineweber

Švedski znanstvenici objavili su studiju u kojoj tvrde da kod muškaraca postoji snažna povezanost između potisnutog bijesa i bolesti srca. Istraživanje objavljeno u Journal of Epidemiology and Community Health ispitalo je 2.755 zaposlenih muškaraca u glavnom švedskom gradu Stockholmu koji nisu doživjeli srčani udar kad je istraživanje započelo.

Muškarce se pitalo kako se nose s konfliktima na poslu, bilo s kolegama ili šefovima, tj. puštaju li da njima nanesena nepravda prođe bez da reagiraju, te imaju li nekih zdravstvenih problema poput glavobolja ili su loše raspoloženi kod kuće.

Stručnjaci su u obzir uzeli i podatke poput pušenja, konzumiranja alkohola, fizičke aktivnosti, obrazovanja, dijabetesa, razine kolesterola i zaduženja na poslu. Tijekom 11 godina pristizali su podaci koji muškarci su doživjeli srčani udar ili umrli od srčanih bolesti.

Pokazalo se da muškarci koji često potiskuju ljutnju i bijes imaju dvostruko veće šanse da dobiju srčani udar ili umru od posljedica srčanih bolesti.

Znanstvenici objašnjavaju da ljutnja može prouzročiti fiziološke napetosti ako se ne izrazi, a to vodi do povisivanja krvnog tlaka što na kraju može dovesti do oštećenja kardiovaskularnog sustava.

Voditeljica studije dr. Constanze Leineweber kaže da si muškarci ne mogu pomoći u takvom (ne)reagiranju u konfliktnim situacijama, a još veći rizik postoji ako puše i ne vježbaju.

24.11.2009. 09:26:57
Novi komentar
nužno
nužno