« Biznis
objavljeno prije 1 godinu i 11 mjeseci
NAPOKON?

Postignut dogovor o završetku grčke krize?

Dogovor bi trebao osnažiti povjerenje ulagača tako što će ih uvjeriti da je dug zemlje održiv te da Atena neće popustiti u reformama povratkom na tržište kapitala

Grčka je spašena?
Grčka je spašena? (Arhiva)
Više o

Grčka

,

kriza

Ministri financija eurozone dogovorili su uvjete izlaska Grčke iz njezina trećeg programa pomoći, te posljednji paket pomoći od 15 milijardi eura, potvrdio je predsjednik eurogrupe Mario Centeno u petak.

"Povijesni dogovor" postignut je pred kraj trećeg programa pomoći u kolovozu. Dogovor bi trebao osnažiti povjerenje ulagača tako što će ih uvjeriti da je dug zemlje održiv te da Atena neće popustiti u reformama povratkom na tržište kapitala. "To je to. Uspjeli smo obaviti i meko spuštanje ove duge i složene prilagodbe", rekao je Centeno. Europski povjerenik za gospodarstvo Pierre Moscovici je rekao da je postizanje  ovog "izvanrednog" dogovora od povijesnog značaja. "Grčka je kriza večeras završila", rekao je.

Grčki ministra financija Euklid Cakalotos je rekao da je njegova vlada "zadovoljna" sporazumom koji je okončao osam godina stezanja remena i reformskih mjera. "No ova vlada ne zaboravlja i neće nikada zaboraviti što je grčki narod morao proći tijekom tih osam godina i znamo da moramo osigurati da vrlo skoro grčki narod vidi konkretne rezultate ovog dobrog dogovora", rekao je.

Po sporazumu dogovorenom tijekom šest sati teških pregovora europski će zajmodavci Grčkoj, među ostalim, za deset godina produljiti rokove isplate velikog dijela starijih zajmova. S posljednjom tranšom pomoći od 15 milijardi eura Grčka će osigurati pokrivanje svojih financijskih potreba 22  mjeseca nakon kraja programa pomoći u kolovozu.

Atena će nakon izlaska iz programa biti pod mehanizmom pojačanog nadzora Europske komisije koji predviđa kvartalna izvještavanja o financijskom stanju Grčke i napretku u ispunjavanju obveza nakon programa. Cakalotos je napomenuo da su sve obveze već dio vladina plana za rast ili su preostale iz sadašnjeg programa pomoći.

"Nisu uvedeni nikakvi novi uvjeti", istaknuo je.

22.06.2018. 13:28:00
Novi komentar
nužno
nužno