« Kultura
objavljeno prije 14 godina i 4 mjeseca
537. GODIŠNJICA ROĐENJA

Posmrtni ostaci Nikole Kopernika vraćeni u njegov rodni Torun

Ostaci velikana astronomije privremeno će biti izloženi u rodnome gradu nakon čega se vraćaju u označeni grob u fromborškoj katedrali

Nikola Kopernik
Nikola Kopernik (Wikipedia)
Više o

Nikola Kopernik

,

posmrtni ostaci

,

Torun

,

Frombork

Posmrtni ostaci znamenitog poljskog astronoma Nikole Kopernika (1473.-1534.), koji je prvi iznio teoriju da se Zemlja okreće oko Sunca, vraćeni su u njegov rodni Torun gdje su izloženi prije ponovnog ukopa.

Ostaci su vraćeni u Torun, u središnjoj Poljskoj, povodom 537. godišnjice njegova rođenja, a u petak je za njega održana misa u istoj crkvi u kojoj je kršten.

Kopernik je umro u gradu Fromborku, na krajnjem poljskom sjeveru, i pretpostavljalo se da je pokopan u tamošnjoj katedrali. Arheolozi su puna dva stoljeća uzalud tragali za njegovim ostacima, sve dok nisu primijećeni skeniranjem poda katedrale 2005. godine.

DNK analizom kostiju s jednom vlasi nađenom u njegovoj knjizi koja se čuvala na sveučilištu u Uppsali utvrđeno je da posmrtni ostaci doista pripadaju čuvenom astronomu.

Misa u Torunu dio je niza događaja u Kopernikovu čast, kao što je izložba njegovih izvornih rukopisa, dokumentarni film o potrazi za njegovim grobom i konferencija o njegovim otkrićima, izvijestio je poljski radio.

Kopernik će 22. svibnja biti ponovno pokopan u fromborškoj katedrali, ovaj put u označenom grobu. (hina/metro-portal)

19.02.2010. 17:55:57
Novi komentar
nužno
nužno