« Kultura
objavljeno prije 14 godina i 4 mjeseca
VARŠAVA:

Koncertom u trajanju od 171 sat obilježava se Chopinov rođendan

U glavnom gradu Poljske glazbenici će sviranjem povezati dva moguća datuma Chopinova rođenja - 22. veljače i 1. ožujka

Fotografija vijesti
Fotografija vijesti (Wikipedia)
Više o

Frederic Chopin

,

Frederic Chopin rođendan

,

Pawel Besser

Više od 250 glazbenika i pjevača izvodit će u Varšavi glazbu Frederica Chopina 171 sat, koliko iznosi vremenski razmak između dvaju vjerojatnih nadnevaka njegova rođenja prije 200 godina, priopćili su u ponedjeljak organizatori.

Od 22. veljače do 1. ožujka, profesionalni umjetnici i amateri smjenjivat će se tijekom dana i noći na instrumentima i ispred mikrofona, u dvorani u staroj gradskoj jezgri u Varšavi, rekao je Pawel Besser, član društveno-kulturne organizacije Centrum Smolna koja je organizator koncerta.

"Kako se ne zna točno dan njegova rođenja, palo nam je na pamet da oba nadnevka povežemo jednim, dugim koncertom", kazao je.

Ne zna se sigurno na koji dan se rodio skladatelj 1810. Datum 22. veljače je naveden u potvrdi o krštenju Frederica Chopina, ali su sam skladatelj i njegova obitelj uvijek govorili da se rodio 1. ožujka.

"Genij ima pravo na rađanje čitavog tjedna", našalio se nedavno Waldemar Dabrowski, predsjednik organizacijskog odbora Chopinove godine u Poljskoj.

2010. godina je proglašena godinom Frederica Chopina.

U tjednu od 22. veljače do 1. ožujka, Varšavska filharmonija nudi i svakodnevne koncerte, na kojima će nastupiti velika glazbena imena poput Murrayja Perahie, Ive Pogorelića, Nelsona Goernera, Janusza Olejniczaka, Rafala Blechacza, Kevina Kennera, Daniela Barenboima, Nikolaja Demidenka i Evgenija Kisina.

Chopin je u studenome 1830., uoči poljskog ustanka protiv ruske vlasti, kada mu je bilo 20 godina, s obitelji došao u Beč, odakle se preselio u Francusku, gdje je i umro u 39. godini, 17. listopada 1849. (hina/metro-portal)

22.02.2010. 16:34:58
Novi komentar
nužno
nužno