« Hrvatska
objavljeno prije 14 godina i 4 mjeseca
MATICA UMIROVLJENIKA:

Poskupljenje struje bilo bi neizdrživ udar

Iz Matice zahtijevaju da se u ovakvim uvjetima zamrznutog rasta mirovina ne povisuju vitalne cijene za umirovljeničku populaciju

Fotografija vijesti
Fotografija vijesti (Igor Sambolec/Cropix)
Više o

poskupljenje

,

umirovljenici

,

električna energija

,

struja

,

Matica umirovljenika Hrvatske

Matica umirovljenika Hrvatske oštro se suprotstavlja najavama poskupljenja električne energije i upozorava da bi to bio neizdrživ udar na osiromašene umirovljeničke džepove, navodi se u danas objavljenom priopćenju za javnost te umirovljeničke udruge.

S obzirom na to da je cijena plina nedavno znatno povećana, novi porast troškova za energiju, u uvjetima kada je usklađivanje rasta mirovina zamrznuto, umirovljenici u Hrvatskoj ne bi mogli podnijeti, procjenjuje Matica umirovljenika.

U medijima je najavljeno, i potvrđeno iz Hrvatske elektroprivrede, da se priprema zahtjev prema Vladi za novo poskupljenje struje s tim da se počne primjenjivati od 1. travnja ove godine.

Nije potvrđeno koliki porast cijena će tražiti, ali prema neslužbenim informacijama, to će biti između sedam i deset posto, navodi se u priopćenju u kojem Matica upozorava da je prosječna mirovina u Hrvatskoj, isplaćena u siječnju ove godine, po službenim podacima, svega 2.169,32 kuna. Prema analizama Matice, blizu 80 posto umirovljenika, njih 862.696, prima mirovinu koja je u prosjeku samo 1.709 kuna.

Primjenom Zakona o posebnom porezu na plaće i mirovine, takva razina mirovina ostat će sve do polovice 2011. godine, kada se očekuje prvo sljedeće usklađivanje mirovina s rastom plaća i potrošačkih cijena. Posljedice "kriznog zakona" stoga, ističe Matica umirovljenika, snose i najsiromašniji umirovljenici, a ne samo oni koji primaju mirovine veće od 3.000 kuna.

Matica umirovljenika Hrvatske zahtijeva da se u ovakvim uvjetima zamrznutog rasta mirovina, ne ide na povećanje vitalnih cijena za umirovljeničku populaciju, u koje spada i cijena električne energije, stoji na kraju priopćenja. (hina/metro-portal)

13.02.2010. 15:40:47
Novi komentar
nužno
nužno