« Hrvatska
objavljeno prije 14 godina i 4 mjeseca
HSS:

Da zakon o skladišnici funkcionira, ne bi bilo slučaja Đakovština

Prošle godine donesen je Zakon o uskladištenju i skladišnici za žitarice i industrijsko bilje, prema kojem je skladišnica jamstveni dokument

Fotografija vijesti
Fotografija vijesti (Cropix)
Više o

HSS

,

poljoprivreda

,

Đakovština

,

skladišnica

,

Nenad Matić

Hrvatska seljačka stranka (HSS) smatra da se "slučaj Đakovština" ne bi dogodio da je profunkcionirao zakon o skladišnici, rečeno je na današnjem sastanku triju regionalnih organizacija HSS-a održanom u Otočcu.

HSS je inzistirao na hitnoj provedbi toga zakona, izjavio je glavni tajnik te stranke Nenad Matić nakon sastanka regionalnih organizacija Slavonije, Dalmacije i zapadne Hrvatske. Stranka nužnim smatra izmirenje obveza države prema seljacima i poljoprivrednim subjektima, kazao je Matić u telefonskoj izjavi za Hinu.

Prema prošle godine donesenom Zakonu o uskladištenju i skladišnici za žitarice i industrijsko bilje, skladišnica je jamstveni dokument koji izdaje ovlašteni skladištar, a kojim se dokazuje vlasništvo i postojanje pologa u žitaricama ili industrijskom bilju kao i obveza skladištara da ga isporuči vlasniku skladišnice. U "aferi Đakovština" oštećeno je 1600 seljaka-kooperanata kojima su otuđene žitarice uskladištene u silosu tvrtke "Đakovština", a šteta se procjenjuje na oko 22 milijuna kuna.

Regionalne organizacije HSS-a na današnjem sastanku održanom u Otočcu uz prisustvo predsjednika HSS-a Josipa Friščića zaključile su da je nužno voditi uravnoteženu razvojnu politiku regionalnog razvoja, ali da je gospodarski oporavak moguć jedino uz povećanje investicija koje trebaju oživjeti posrnulo gospodarstvo tih regija.

Sadašnje mjere konsolidacije i pomoći hrvatskom gospodarstvu, zaključeno je, nužno je proširiti drugim mjerama direktnog i indirektnog poticanja realnog sektora, rekao je glavni tajnik HSS-a.

EU fondovi daju ogromne mogućnosti, ali se procesi pripreme moraju osnažiti i ubrzati. Ogromni potencijali državnih resursa, poput neaktivne državne imovine, trebaju se hitno evidentirati i staviti u funkciju javnog interesa za gospodarski razvoj, drži HSS.

Kad je riječ o poljoprivredi i stanju na hrvatskom selu, HSS daje potporu hitnoj uspostavi agencije za poljoprivredno zemljište i provedbu preporoda hrvatskog sela. U okviru vladinog paketa mjera potpore gospodarstvu inzistirat ćemo na prednosti poljoprivrede, ribarstva i prehrambene industrije u dobivanju sredstava, rekao je Matić. (hina/metro-portal)

13.02.2010. 14:31:30
Novi komentar
nužno
nužno