« Biznis
objavljeno prije 12 godina i 2 mjeseca
ŽITOPROIZVOD

Poskupili kruh i zaradili

Izvješće o poslovanju stavilo je u pitanje opravdanost poskupljenja brašna i kruha.

Mlinari i trgovci zarađuju na svjetskoj krizi
Mlinari i trgovci zarađuju na svjetskoj krizi (Damjan Tadić, CROPIX)
Više o

pšenica

,

poskupljenje kruha

,

pekari

,

Žitoproizvod

,

Darko Grivičić

Poskupljenja su bila objašnjavana skupljim sirovinama i pšenicom uslijed poskupljenja cijena nafte na svjetskom i domaćem tržištu. Najnovije izvješće o poslovanju jednog od većih domaćeg proizvođača kruha i brašna potvrđuje spekulacije o neopravdanosti poskupljenja.

Tvrtka Žitoproizvod, koja se bavi prodajom svih vrsta kruha, peciva, brašna i tjestenine, u prvih je šest mjeseci ove godine ostvarila 1,5 milijuna kuna neto dobiti, što je porast od 48,9 posto u odnosu na isto lanjsko razdoblje.

Prema podacima iz financijskog izvješća tvrtke objavljenog na Zagrebačkoj burzi, ukupni su prihodi u prvom polugodištu iznosili 29,7 milijuna kuna i povećani su 14,7 posto. Poslovni su prihodi povećani sa 25,3 milijuna kuna, na 29,1 milijun kuna, na što je utjecao rast prihoda od prodaje i u zemlji i u inozemstvu.

Glavnina prihoda od prodaje u zemlji 

Glavninu prihoda Žitoproizvod ostvaruje prodajom u zemlji, a ti su prihodi u prvih šest mjeseci porasli za 14,7 posto, na 28,9 milijuna kuna, dok su prihodi od prodaje u inozemstvu, znatno niži po iznosu, 172 tisuće kuna, u postotku zabilježili visok rast, za 156,7 posto.

Rast bilježe i financijski prihodi, sa 77 tisuća kuna na 85 tisuća kuna, te izvenredni prihodi, sa 503 tisuće kuna, na 504 tisuće kuna.

Ukupni rashodi Žitoproizvoda rasli su sporije od ukupnih prihoda i u odnosu na prvih šest mjeseci prošle godine ukupni su rashodi porasli za 12,9 posto, na 28,04 milijuna kuna.

Kruh neopravdano poskupio 

O opravdanosti poskupljenja već su diskutirali poljoprivrednici nakon što ima je za kilu ovogodišnje pšenice prosječno isplaćeno 1,60.

Tada je predstavnik ratara, Darko Grivičić, ustvrdio kako je ova cijena pšenice sramotna 'Ako je sadašnja cijena kruha i brašna formirana na cijeni od 2 do 2,2 kune za kilogram pšenice, tražimo da mlinari i pekari sada spuste cijenu kruha jer su opet dobili jeftinu pšenicu i Hrvatima moraju ponuditi jeftiniji kruh nego što je sad.'

Rastom cijena mineralnog gnojiva pekari i mlinari su, uz izliku skuplje pšenice, povisivali cijene kruha. Svima je ionako poznato kako tek tridesetak posto cijene kruha odlazi proizvođačima pšenice od koje je sačinjena. No, teško je za razumjeti ovakav tržišni monopol s obzirom da je kruh osnovna namirnica u svakom domaćinstvu. (METRO)

18.07.2008. 14:08:10
Novi komentar
nužno
nužno