« Glazba
objavljeno prije 3 godine i 5 mjeseci
NAJAVE

Poseban koncert Zbora HRT-a u ciklusu Sfumato

U izvedbi pod ravnanjem maestra Roberta Homena, redovitog i dragog gosta Zbora HRT-a, sudjeluju mladi solisti: sopranistica Lucija Jelušić i bariton Jurica Jurasić Kapun te orguljaš Hrvoje Trinki

Bit će vrlo svečano
Bit će vrlo svečano (Arhiva)
Više o

Zbor HRT

,

Ciklus Sfumato

Drugi ovosezonski koncert iz ciklusa Sfumato Zbora HRT-a održat će se u utorak 17. studenoga u 20 sati u Hrvatskom glazbenom zavodu u posebnim uvjetima - bez publike - zbog poznatih pandemijskih okolnosti i poštivanja epidemioloških mjera.

No, bit će to poseban koncert i zbog programske koncepcije u spomen na Dan sjećanja na sve žrtve Domovinskog rata i Dan sjećanja na Dan žrtve Vukovara i Škabrnje, uz podsjetnik na nemogućnost punine glazbenog izraza uslijed novonastalih uvjeta u kojima se u posljednje vrijeme nastoje održavati koncerti.

Skladbe koje se izvode zatvorenih usta, bez teksta, kao simbolički izraz nemoći punog glazbenog izražavanja, su Mjesečina Blagoja Berse i Chanson à bouche fermée (Pjesma zatvorenih usta) Jehana Alaina. Nastale u prvoj polovici prošloga stoljeća, intimne i introspektivne, nesumnjivo zrcale unutarnje proživljaje svojih autora, istovremeno zadivljujući jednostavnošću.

Uz Dan sjećanja na sve žrtve Domovinskog rata i Dan sjećanja na Dan žrtve Vukovara i ŠkabrnjeRequiem Gabriela Fauréa podsjeća na malo drugačije viđenje uglazbljenja mise za mrtve i skladateljevu viziju smrti kao konačnog radosnog izbavljenja i spasenja. Najizvođeniji rekvijem s kraja 19. stoljeća mjesto na svjetskom koncertnom repertoaru zasigurno je zaslužio jednostavnošću i pijevnim karakterom, pri čemu ograničena uporaba vokalnih i instrumentalnih sredstava osigurava intiman doživljaj. Ono što razlikuje ovaj od ostalih, dotadašnjih rekvijema, je izostavljanje Dies irae - Posljednjeg suda, središnjeg i najpotresnijeg dijela Mise za mrtve.

U izvedbi pod ravnanjem maestra Roberta Homena, redovitog i dragog gosta Zbora HRT-a, sudjeluju mladi solisti: sopranistica Lucija Jelušić i bariton Jurica Jurasić Kapun te orguljaš Hrvoje Trinki.

Koncert se može pratiti u izravnom prijenosu na Trećem programu Hrvatskoga radija.

16.11.2020. 17:01:00
Novi komentar
nužno
nužno