« Biznis
objavljeno prije 7 godina i 4 mjeseca
STVARNO?

Porezna uprava tvrdi da se studentske zarade oporezuju - manje nego do sada

Opća panika oko oporezivanja studentskih zarada izgleda neutemeljeno ako se pročita priopćenje Porezne uprave

Izgleda da se panika digla bez razloga
Izgleda da se panika digla bez razloga (Shutterstock)
Više o

porez

,

studentske zarade

Porez na studentske zarade danas je završio na naslovnicama svih medija, a izgleda da se panika digla potpuno bez razloga, barem ako sudimo po reakciji Porezne uprave koja se napokon oglasila večeras:

Zakonom o porezu na dohodak propisan je jedinstveni osnovni osobni odbitak za sve hrvatske građane, primatelje dohoka pa i učenici i studenti koji ostvaruju dohodak po bilo kojoj osnovi imaju pravo na neoporezivi osnovni odbitak u iznosu od 3.800 kuna mjesečno odnosno 45.600 kuna godišnje. 

Pored toga, učenici i studenti imaju pravo na dodatnih neoporezivih 15.000 kuna primitaka godišnje odnosno 1.250 kuna mjesečno što sve zajedno iznosi 5.050 kuna mjesečno odnosno 60.600 kuna godišnje. Prema tome, na mjesečne iznose primitaka učenika i studenata do iznosa od 5.050 kuna neće se obračunavati porez na dohodak. Ukoliko se ostvari mjesečni primitak iznad toga iznosa na razliku iznad 5.050 kuna će se obračunati porez na dohodak i eventualni prirez, navode iz Porezne uprave.

Ukoliko ukupni godišnji primici učenika i studenata ne prelaze iznos od 60.600 kuna sav eventualno plaćeni porez i prirez na dohodak prilikom isplata primitaka iznad 5.050 kuna mjesečno bit će im vraćen nakon godišnjeg obračuna.

Dakle naglašavaju iz Porezne uprave svi primitci učenika i studenata do iznosa od 5.050 kuna mjesečno oslobođeni su plaćanja poreza na dohodak.

Postupanja posrednika pri zapošljavanju (student servisa) pri obračunu poreza na dohodak na primitke učenika i studenata bit će detaljno propisani. Međutim, s obzirom na novonastalu situaciju nerazumijevanja oko oporezivanja primitaka učenika i studenata, Ministarstvo financija - Porezna uprava će posrednicima pri zapošljavnju učenika i studenata, (student servisima i drugima) promptno dostaviti obveznu uputu o postupanju. 

Smatraju potrebnim napomenuti i sljedeće da ukoliko učenik odnosno student ostvari dohodak na godišnoj razini do iznosa od 15.000 kuna njegovi roditelji odnosno skrbnik ostvaruje poreznu olakšicu za njega uzdržavanog člana (do sada je bilo 13.000 kuna godišnje). 

Dodatno, napominju da je neoporezivi iznos stipendija učenicima i studentima za redovno školovanje u tuzemstvu i inozemstvu na srednjim, višim i visokim školama i fakultetima od 1. siječnja 2017. godine iznosi 1.750 kuna mjesečno.

05.01.2017. 19:01:00
Novi komentar
nužno
nužno