« Hrvatska
objavljeno prije 14 godina i 4 mjeseca
IKEA?

Popijač o gospodarskoj suradnji s ministrima Švedske i Egipta

Ministar Popijač sastao se sa švedskom ministricom trgovine, a s egipatskim ministrom trgovine i industrije razgovarala je i premijerka Kosor

(Igor Sambolec/Cropix)
Više o

Jadranka Kosor

,

Ikea

,

Đuro Popijač

,

Ewa Björling

,

Rachid Mohamed Rachid

Ministar gospodarstva, rada i poduzetništva Đuro Popijač danas je o mogućnostima razvoja gospodarske suradnje sa Švedskom i Egiptom na odvojenim sastancima razgovarao sa švedskom ministricom trgovine Ewom Björling, te s egipatskim gospodarskim izaslanstvom predvođenim ministrom trgovine i industrije Rachidom Mohamedom Rachidom.

Kako je priopćeno iz Ministarstva, u razgovoru s ministricom Björling, Popijač je uz ostalo istaknuo kako postoje izuzetni primjeri suradnje dviju država te spomenuo dosadašnju uspješnu suradnju na područjima brodogradnje i male brodogradnje, drvne i drvoprerađivačke industrije, kao i telekomunikacija.

Švedska ministrica izrazila je zadovoljstvo što je Hrvatska pred ulaskom u Europsku uniju te pohvalila hrvatske napore u borbi protiv korupcije. Naglasila je kako će ulazak Hrvatske u EU donijeti velike koristi za hrvatsko gospodarstvo te se osvrnula na najaktualniji ulagački švedski projekt - izgradnju IKEA-inog trgovačkog centra, navodi se u priopćenju.

Ukupna vanjskotrgovinska razmjena između Hrvatske i Švedske 2009. godine iznosila je 174 milijuna eura, što je 35 posto manje u odnosu na 2008. Hrvatske su tvrtke u Švedsku izvezle robe u vrijednosti 32,8 milijuna eura, što je pad za 30 posto, dok je iz Švedske uvezeno robe u vrijednosti 141,5 milijuna eura ili 36 posto manje nego 2008. godine.

Potencijal za bolje gospodarske odnose s Egiptom

Ministar Popijač u popodnevnim satima se na radnom ručku sastao s egipatskim gospodarskim izaslanstvom predvođenim ministrom trgovine i industrije Rachidom Mohamedom Rachidom, a tom je prigodom naglašeno kako postoje znatni potencijali za daljnjim unapređenjem gospodarskih odnosa.

Nadamo se daljnjem razvoju poslovnih odnosa u djelatnostima u kojima smo ranije ostvarivali značajnu gospodarsku suradnju, a to su prije svega infrastrukturni projekti. Znatne potencijale za suradnju vidimo i u području naftne industrije, brodogradnje, elektroindustrije, farmaceutske industrije i turizma, rekao je ministar Popijač.

Robna razmjena između Hrvatske i Egipta bilježi kontinuirani rast, a Hrvatska iz godine u godinu ostvaruje suficit. U prošloj je godini Hrvatska na egipatsko tržište izvezla robe u vrijednosti 97,1 milijun američkih dolara, što je rast za 54 posto, dok je uvoz u iznosu 12,6 milijuna američkih dolara smanjen za 30 posto.

Kosor pozvana u Egipat

I premijerka Jadranka Kosor sastala se s egipatskim ministrom trgovine i industrije Rašidom Mohamedom Rašidom. Na sastanku se razgovaralo o unaprjeđenju gospodarske suradnje između dviju zemalja, pri čemu je egipatsko izaslanstvo iznijelo cijeli niz prijedloga suradnje u područjima bankarstva, telekomunikacija, energetike, turizma i mnogim drugim gospodarskim granama, stoji u priopćenju.

Kosor je istaknula kako ima puno prostora za daljnju suradnju,spomenuvši kao primjer priliku koju pružaju hrvatske luke. Jačanje gospodarstva ima iznimnu važnost u vrijeme krize, a ulazak Hrvatske u Europsku uniju otvorit će i nove oblike suradnje s Egiptom, kaže se u priopćenju.

Egipatski ministar Rašid posebno je naglasio važnost hrvatskog geoprometnog položaja kao bitnog čimbenika za suradnju Egipta s europskim tržištem.

Ministar Rašid hrvatskoj je premijerki prenio pozdrave predsjednika Arapske Republike Egipta Hosnija Mubaraka i ponovio joj poziv za posjet toj zemlji, koji je predsjednica vlade načelno i prihvatila, stoji na kraju priopćenja. (hina/metro-portal)

23.02.2010. 19:17:02
Novi komentar
nužno
nužno