« Zagreb
objavljeno prije 15 godina i 6 mjeseci
krug za trg

Ponovno prosvjed protiv Trga Maršala Tita

ZA i PROTIV: Prosvjednicima smeta što trg nosi ime komunističkog diktatora iako se većina mladih prosvjednika za njegove vladavine nije niti rodila.
ZA i PROTIV: Prosvjednicima smeta što trg nosi ime komunističkog diktatora iako se većina mladih prosvjednika za njegove vladavine nije niti rodila. (Damjan Tadić, CROPIX)
Više o

prosvjed

,

Tito

,

Trg maršala Tita

,

Krug za trg

,

Kazališni trg

Građanska inicijativa "Krug za Trg" za povratak imena Kazališni trg zagrebačkom Trgu maršala Tita najavila je danas javno okupljanje pred Hrvatskim narodnim kazalištem u Zagrebu u subotu, 13. prosinca, da bi izrazila nezadovoljstvo što "jedan od najljepših trgova u Zagrebu nosi ime komunističkog diktatora Tita".

Maja Runje, govoreći na konferenciji za novinare u ime te građanske inicijative koja okuplja 30-ak udruga i pojedinaca, istaknula je da je danas najavljen prosvjed nastavak prosvjeda održana 9. veljače. Dodala je da na zahtjev naslovljen gradskim vlastima nisu dobili nikakav odgovor, pa zato nastavljaju prosvjed te će ponovno uputiti zahtjev mjerodavnima.

Napomenula je da je prosvjed uredno prijavljen policiji, ali da u Poglavarstvu otežu s izdavanjem suglasnosti za postavljanje pozornice. Požalila se i na medijsku blokadu Građanske inicijative, dodavši da na prosvjedu očekuju oko tri tisuće ljudi.

Povratak imena Kazališni trg u duhu je Rezolucije Vijeća Europe o međunarodnoj osudi zločina totalitarnih komunističkih režima te Deklaracije Hrvatskog sabora o osudi komunističkog režima, rekao je Ante Beljo. Novinarima je uručio brošuru u kojoj se ukratko navode komunistički "zločini nakon 1945. nad hrvatskim narodom", za koje je, po njegovim riječima, "odgovoran Tito".

Tomislav Štocinger iz Građanske inicijative naglasio je da se prosvjed održava u povodu Međunarodnog dana ljudskih prava, a upravo maršal Tito, komunistički diktator, odgovoran je za najteža kršenja ljudskih prava. Istaknuo je da je Hrvatska jedina zemlja u Europi u kojoj jedan od najljepših trgova nosi ime jednog od komunističkih ili fašističkih diktatora. Dodao je da je Kazališni trg staro civilizacijsko ime tog trga u središtu grada Zagreba. (hina/metro-portal)

09.12.2008. 14:39:55
Novi komentar
nužno
nužno