« Lifestyle BODY&SOUL
objavljeno prije 15 godina i 9 mjeseci

Ponovno problemi s Yasminom?

Je li uzimanje ovih tableta u stvari igranje sa životom?
Je li uzimanje ovih tableta u stvari igranje sa životom?
Više o

kontracepcijska pilula

,

Helena Rukavina

,

Yasmin

,

Dario Nakić

,

plućna embolija

Novi slučaj koji je možda povezan s Yasminom ponovno je zaintrigirao javnost. Doktor Dario Nakić, zamjenik ravnatelja zadarske Opće bolnice, izjavio je za medije da u zadarskoj bolnici na odjelu neurologije već deset dana leži dvadesetpetogodišnja Zadranka kojoj je dijagnosticirana tromboza venskih sinusa u glavi, a koja je donedavno uzimala kontracepcijske pilule Yasmin.

Naime, prije desetak dana u Splitu je umrla 22-godišnja zadarska studentica Helena Rukavina od plućne embolije, a njezinu se smrt u javnosti povezivalo s ovim kontracepcijskim pilulama. S obzirom na to da obitelj nije dozvolila obdukciju, ne može se sa sigurnošću tvrditi da je upravo Yasmin uzrok smrti iako slučaj podsjeća na onaj Australke Tanye Hayes preminule ovoga kolovoza.

Tanya Hayes uzimala je kontraceptiv za liječenje akni, a milijuni žena ga koriste i za regulaciju ciklusa uvjereni da je upravo Yasmin najbolji izbor jer se reklamira kao pilula s najmanjim postotkom hormona na tržištu.

U uputama za uzimanje lijeka piše da je nedostatak zraka i težak kašalj vrlo ozbiljna nuspojava uzimanja Yasmina te da u tom slučaju treba odmah otići k liječniku.

Što se tiče najnovijeg zadarskog slučaja, dr. Nakić je rekao je kako se razlozi zbog kojih je djevojka oboljela od tromboze još uvijek istražuju te je prerano govoriti o tome ima li njeno zdravstveno stanje veze s uzimanjem pilula Yasmin, ali je dodao i kako se ta mogućnost zasad ne može ni isključiti, jer djevojka dosad nije imala nikakvih zdravstvenih problema koje bi se moglo povezati s trombozom.

02.10.2008. 13:20:46
Novi komentar
nužno
nužno