« Knjiga
objavljeno prije 14 godina i 4 mjeseca

Ponavljanje sukoba i mržnje

Za roman ‘Nasljeđe gubitka’ Kiran Desai je dobila 2006. nagradu Booker

Fotografija vijesti
Više o

Nasljeđe gubitka

,

Kiran Desai

Od prve rečenice romana ‘Nasljeđe gubitka’, Kiran Desai uvodi nas u svijet zabačenog prostora obavijena maglom, u zapuštenu i vlažnu kuću staroga suca Jemubhaia, smještenu u sjeveroistočnom podnožju planine Kanchenjunga.

Iako na početku djeluje kao mjesto utočišta i sigurnosti koje bi tako izolirano moglo biti bilo gdje na svijetu, tijekom romana postaje mjesto nesigurnosti, straha i nasumičnog nasilja.

Sučeva kuća i oni koji u njoj žive (sudac, njegova unuka Sai, kuhar i kuja Mutt) izgubit će povlasticu života izvan vremena i povijesti: a u taj prostor koji je i dalje ‘bogu iza nogu’, zaboravljen od sviju, ulazi suvremenost sa svojim događajima. A suvremenost u ovom slučaju znači ustanak, rat, razbojstva i ubojstva, prekinute komunikacije i opskrbe, razrušene ceste i mostove.

Autorica gostuje u HrvatskojNajmlađa dobitnica Bookera Kiran Desai jučer je doputovala u Hrvatsku na promociju svoja dva romana - ‘Halabuka u voćnjaku guava’ i ‘Nasljeđe gubitka’, objavljena u Algoritmovoj biblioteci ‘Andrea Zlatar vam predstavlja’. Kiran Desai u Hrvatskoj će boraviti do 11. travnja, a u sklopu promocije posjetit će Zagreb, Split, Dubrovnik i Varaždin. 

Iako je radnja romana smještena u polovicu osamdesetih godina prošlog stoljeća i tim se historijskim dijelom oslanja na nepalsku borbu za samostalnost, u ‘Nasljeđu gubitka’ prepoznaje se neumitan slijed povijesti koja neprestano ponavlja istu matricu sukoba i mržnji: ne kao logičan slijed uzroka i posljedica s jasnim motivima i svrhom, nego kao slučajan niz katastrofičnih događaja koji izranjaju na pozadini starih sukoba i mržnji.

Za roman ‘Nasljeđe gubitka’ Kiran Desai dobila je 2006. godine prestižnu nagradu Booker. Predsjednica žirija Hermione Lee, ugledna književna povjesničarka i teoretičarka, autorica iznimne biografije o Virginiji Woolf, nije krila oduševljenje spisateljskim darom Kiran Desai. (METRO) 

07.04.2008. 23:31:05
Novi komentar
nužno
nužno