« Život
objavljeno prije 7 godina i 4 mjeseca
EH, DA ...

Ponašanje koje će vam definitivno razoriti brak

Ako u vezi ili braku pokazujete prezir prema partneru, velika je vjerojatnost da nećete ostati zajedno

Nije tako teško ostati sam ...
Nije tako teško ostati sam ... (Shutterstock)
Više o

brak

,

veza

,

prekid

,

prezir

Događa li vam se da na putu prema kući razmišljate kakao jedva čekate zagrliti partnera, a onda, kada izusti, po vama pogrešnu rečenicu, umjesto poljupca na njega istresete sav svoj bijes? Neki shvate da su pretjerali i ispričaju se, a neki uvijek ostaju pri svom i ne žele mijenjati stav. Spadate li u drugu kategoriju, vrlo vjerojatno pokazujete prezir prema svom partneru.

Ako je tako, vaša veza je u opasnosti.

Prezir je mješavina bijesa i gađenja, za vezu je daleko toksičniji od frustracija i drugih negativnosti. Između ostalog, podrazumijeva da svog partnera ne doživljavate ravnopravnim - već manje vrijednim.

John Gottman, stručnjak za brak i profesor psihologije na Sveučilištu u Washingtonu i osnivač Gottman Instituta, kaže da je prezir "poljubac smrti" za svaku vezu.

Studija koju je radio zajedno s psihologom Robertom Levensonom pokazala je da je prezir u vezi toliko razarajući faktor i da uz druga negativna ponašanja poput kritike i opstrukcije, može predvidjeti razvod u više od 90 posto slučajeva.

Prezir uzrokuje više od 90 posto raskida veza i brakova, pokazalo je 14-godišnje istraživanje u kojem je sudjelovalo 79 parova iz različitih djelova SAD-a, a čiji su rezultati objavljeni 2002. godine. Tijekom godina dok je trajala studija razvelo se 29 parova-ispitanika.

I nedavno provedena studija, u kojoj su sudjelovala 373 para koja su tek sklopila brak, potvrdila je navedenu tezu. Ako su u prvoj godini braka vikali jedno na drugo, pokazivali prezir i nisu raspravili konfliktne situacije, takvi paravi, imali su veću šansu da se razvedu u prvim godinama braka.

30.12.2016. 21:43:09
Novi komentar
nužno
nužno