« Kultura
objavljeno prije 15 godina i 11 mjeseci

Poljska odbila zahtjev za analizom DNK Chopinova srca

Poljski ministar kulture odbio je zahtjev za analizom tkiva DNK srca velikog francusko-poljskog kompozitora i pijanista Frederica Chopina

Memorijalna ploča u crkvi Sv. Križa u Varšavi gdje leži srce poljskog pijanista Frederica Chopina
Memorijalna ploča u crkvi Sv. Križa u Varšavi gdje leži srce poljskog pijanista Frederica Chopina (Wojtek Radwanski/AFP)
Više o

Frederic Chopin

,

Poljska

Prije mjesec dana znanstvenici su zatražili analizu tkiva DNK srca francusko-poljskog kompozitora i pijanista Frederica Chopina, koje se gotovo 160 godina čuva u boci s alkoholom u varšavskoj crkvi Sv. Križa, kako bi pokušali otkriti točan uzrok prerane smrti ovog velikog umjetnika.

Do sada se vjerovalo da je genijalni pijanist, rođen 1810. blizu Varšave, umro u Parizu 1849. od tuberkuloze. Odluci o odbijanju analize "prethodile su brojne konzultacije genetičara, umjetnika, stručnjaka za djelo i život Frederica Chopina te predstavnika poljske Katoličke crkve", rekao je glasnogovornik ministarstva Pjotr Szymanski.

Nedavno su poljski znanstvenici iznijeli pretpostavku prema kojoj je Chopin umro od posljedica mukoviscidoze, autosomno-recesivno nasljedne bolesti koja zahvaća brojne epitelne organe. Velika većina bolesnika dobije kroničnu bolest pluća, a čiji se da je to bio slučaj i kod Chopina. Poljski specijalisti za spomenutu bolest smatraju kako svi poznati pokazatelji bolesti od koje je patio Frederic Chopin tijekom cijeloga život ukazuju da se radilo upravo o navedenoj bolesti.

"Od ranog djetinjstva Chopin je bio slabašno dijete, podložno čestim upalama pluća i stalno je kašljao", tvrdi prof. Wojciech Cichy. U starijoj je dobio bio vrlo mršav - još jedan simptom bolesti, a umro je ne navršivši četrdesetu što je također karakteristično za pacijente koji boluju od mukoviscidoze. Poljski liječnik ističe kako Chopin nije imao djece iz dugotrajne i strastvene veze sa spisateljicom George Sand, što ukazuje na mogućnost da je bio neplodan - a još je jedna karakteristika bolesti.  (HINA)

28.07.2008. 22:03:33
Novi komentar
nužno
nužno