« Biznis
objavljeno prije 8 mjeseci i 20 dana
EHHH...

Polish Deal - sve što mi nemamo

Da bi se pokrio smanjeni prihod od doprinosa, velike kompanije ubuduće će plaćati 0,4 posto poreza na prihod i snosit će 10 posto troškova optimizacije poreza

Treba imati mozga...
Treba imati mozga... (Arhiva)
Više o

Poljska

,

oporezivanje

Poljska je u svibnju objavila plan potpore gospodarstvu u oporavku od koronakrize, koji uključuje veću potrošnju na zdravstvo i smanjene poreze na dohodak.

Varšava je također odlučila pomoći kupcima stambenih nekretnina, umirovljenicima i obiteljima i smanjiti poreze građanima s niskim i srednjim prihodima.

Plafon neoporezivog osobnog dohotka podignut je tako na 30.000 zlota godišnje i bit će veći 10 puta nego u 2016. Prag za prijelaz u višu dohodovnu kategoriju podignut je sa sadašnjih 85.500 na 120.000 zlota godišnje.

Plan predviđa oporezivi zdravstveni doprinos po stopi od devet posto, no zamjenik ministra financija Jan Sarnowski rekao je u srijedu da će za samozaposlene stopa biti smanjena na 4,9 posto, nakon kritika da će prijedlog naštetiti malim poduzećima.

Velike kompanije plaćat će 0,4 posto poreza na prihod

Da bi se pokrio smanjeni prihod od doprinosa, velike kompanije ubuduće će plaćati 0,4 posto poreza na prihod i snosit će 10 posto troškova optimizacije poreza, rekao je Sarnowski.

"Porezne promjene smanjit će prihod Nacionalnog zdravstvenog fonda (NFZ) za 4,5 milijardi zlota, a gubitak će se morati pokriti iz državnog proračuna", objasnio je poljski dužnosnik.

Vlada tvrdi da će "Polish Deal", predstavljen u svibnju, građanima uštedjeti 16,5 milijardi zlota (4,32 milijarde dolara) godišnje. Poslovni čelnici naglašavaju pak da će oporezivi zdavstveni doprinos naštetiti srednjoj klasi i malim poduzećima.

08.09.2021. 18:56:00
Novi komentar
nužno
nužno