« Hrvatska
objavljeno prije 14 godina i 10 mjeseci
represija

Policija zaustavlja seljake na putu prema granici

Tri udruge koje jučer nisu potpisale sporazum počele su prosvjed uputivši se na granicu s transparentom: "Čobane, nisu ovce na prodaju"

(Cropix)
Više o

prosvjedi

,

Petar Čobanković

,

Ministarstvo poljoprivrede

,

prosvjed seljaka

,

cijena pšenice

,

otkup pšenice

Članovi Koordinacije seljačkih udruga Požeško-slavonske županije i  Udruge poljoprivrednih proizvođača "Brazda" te Hrvatskog seljačkog saveza Vukovarsko-srijemske županije nisu odustali od najavljenih prosvjeda i blokade granica.

Policija, po najavama, odmah je djelovala i zaustavila kolonu od ukupno 35 traktora u ulazu u Županju na putu prema prijelazu Županja-Orašje.

Tomislav Pokrovac, dopredsjednik Hrvatskoga seljačkoga saveza Vukovarsko-srijemske županije ukratko je nazvao zabranu "izdajom hrvatskih poljoprivrednika" i prebacio krivicu na ministra Karamarka.

Na zapadu Brodsko-posavske županije u Okučanima traktori su zaustavljeni na putu prema GP Stara Gradiška. Seljaci nemaju namjeru maknuti se s ceste sve dok se ministar Čobanković ne udostoji osobno doći do njih.

Zdenko Zečić, jedan od organizatora prosvjeda, izjavio je da su izdani i od strane seljačkih vođa Lasla i Mavrovića. Logično je pitati se je li to početak razdora među seljacima.

"Što smo mi pred našom policijom? Koga od nas Karamarko brani? Jesmo li mi državni neprijatelji?" zapitao je Pokrovac

Na GP-u Tovarnik stanje je mirnije; tu je policija dočekala 25 traktora upozorivši seljake da prema zabrani prosvjeda moraju ukloniti vozila. Seljaci su poslušali upozorenja i sklonili traktore na travu uz cestu.

Podsjetimo, seljaci i dalje zahtijevaju jedinstvenu cijenu pšenice od 1,25 kuna po kilogramu, 205 milijuna poticaja od prošle godine i poticaje za ovu godinu. Na kraju, razočarano su poručili ministru poljoprivrede: "Čobane, nisu ovce na prodaju".

27.08.2009. 12:27:35
Novi komentar
nužno
nužno