« Hrvatska
objavljeno prije 14 godina i 7 mjeseci
Nedodirljivi

Policija zaustavila sindikalce

Oko tisuću sindikalaca pokušalo je jutros prosvjedovati protiv izmjena Zakona o radu na Markovu trgu, no, zaustavile su ih policijske prepreke u Radićevoj ulici

Fotografija vijesti
Fotografija vijesti (Damjan Tadić/CROPIX)
Više o

sindikati

,

prosvjed

,

policija

Čelnici i članovi četiriju sindikalnih središnjica okupili su se na Jelačićevu trgu, odakle su htjeli doći pred Hrvatski sabor, gdje bi se danas trebalo raspravljati o Vladinom prijedlogu izmjena ZOR-a.

Nakon što ih je policija zaustavila u Radićevoj, budući da je okupljanje i prosvjedovanje na Markovu trgu zabranjeno, predsjednici sindikalnih središnjica uputili su se u Sabor sa zahtjevom da ih primi predsjednik Sabora Luka Bebić.

Njemu žele predati sindikalne amandmane na Vladin prijedlog zakonskih izmjena koji smatraju neprihvatljivim, jer se njime smanjuju stečena radnička prava i ne rješava problem rada na određeno vrijeme.

Prosvjednici su ostali mirno čekati pred policijskim barikadama, povremeno skandirajući "bando lopovska", "lopovi, lopovi" i pjevajući pjesme, poput primjerice "Zovi, samo zovi".

Sindikalci su se prethodno okupili na Trgu bana Jelačića gdje su im se obratili čelnici Saveza samostalnih sindikata Hrvatske (SSSH), Nezavisnih hrvatskih sindikata (NHS), Hrvatske udruge sindikata (HUS) i Udruge radničkih sindikata Hrvatske (URSH).

Predsjednica SSSH Ana Knežević rekla je da su se sindikati tijekom rasprave o izmjenama ZOR-a zalagali da rad na određeno vrijeme bude izuzetak, a ne pravilo, kao što je to u Hrvatskoj zadnjih godina, no, Vlada ih je iznevjerila i priklonila se poslodavcima. Poručila je Vladi "da ne može tako s radnicima" te da ako neće slušati sindikate idući put bit će ih pun Trg bana Jelačića i Markov trg.

Predsjednik HUS-a Ozren Matijašević najavio je da će sindikati za desetak dana pokrenuti peticiju za raspisivanje referenduma za ukidanje tzv. harača, odnosno kriznog poreza. Sindikalnim čelnicima koji su otišli u Hrvatski sabor rečeno je da će ih predsjednik Sabora Luka Bebić primiti u 11 sati, a tada će mu predati i objasniti amandmane na ZOR. (hina/metro-portal)

19.11.2009. 09:53:00
Novi komentar
nužno
nužno