« Ekosfera
objavljeno prije 3 godine i 7 mjeseci
STRAŠNO!!

Polarni medvjedi na udaru klimatskih promjena

Znanstvenici upozoravaju da su neke populacije zbog smanjenja arktičkog leda već sada na granici preživljavanja

Brzo će nesatati...
Brzo će nesatati... (Arhiva)
Više o

klimatske promjene

,

polarni medvjedi

Polarni medvjedi mogli bi nestati s lica zemlje do kraja stoljeća ukoliko se ne učini neki značajan pomak u borbi protiv klimatskih promjena.

Naime, polarnom medvjedu je za uspješan lov na tuljane potrebna velika rasprostranjenost morskog leda na Arktičkom oceanu.

Zbog toga što se led otapa i raspada, medvjedi moraju plivati na veće udaljenosti ili tražiti hranu na obali. To im otežava ulov i vrlo često jedva uspijevaju prehraniti sebe i svoju mladunčad.

"Već su se preselili na vrh svijeta"

"Polarni medvjed postao je ikona na plakatu za klimatske promjene", rekao je Stephen Molnar sa Sveučilišta u Torontu.

"Već su se preselili na vrh svijeta. Ako i tamo nestane leda, oni više neće imati gdje otići", rekao je.

Međunarodni savez za zaštitu prirode (IUCN) uvrstio je polarne medvjede u vrste koje su podložne izumiranju jer su mnoge ranije studije ukazale na to da će se njihov broj znatno smanjiti s otapanjem leda na Arktiku, prenosi Index

Stručnjaci su u najnovijem istraživanju uspjeli pomoću modeliranja energetskih potreba tih jedinstvenih životinja odrediti vremenski okvir u kojem bi one mogle izumrijeti.

Do 2100. može izumrijeti većina populacija

"Modeli su pokazali da će prvo pasti razina preživljavanja mladunaca, a da kasnije majke neće imati dovoljno tjelesne masti za proizvodnju mlijeka potrebnog da nahrani preživjele mlade tijekom toplijeg razdoblja bez leda", rekao je za BBC zoolog Steven Amstrup, glavni znanstvenik organizacije Polar Bears International.

"Sadašnje stanje nije dobro, ali ako se kao društvo počnemo odgovorno ponašati, onda još ima nade za spas polarnih medvjeda", dodao je.

Istraživanje je pokazalo da bi prema scenariju u kojem ostaju visoke emisije stakleničkih plinova većina populacija polarnih medvjeda najvjerojatnije izumrla do 2100. Čak i ako postignemo umjereno smanjenje emisija, nestat će nekoliko njihovih populacija.

Ovi nalazi podudaraju se s prethodnim projekcijama da će u slučaju nastavka klimatskih promjena do 2100. ostati samo nekoliko populacija polarnih medvjeda na vrlo dalekom sjeveru.

Morski led je smrznuta morska voda koja pliva na površini oceana, nastajući i topeći se s polarnim sezonama. Neke formacije morskog leda zadržavaju se na Arktiku iz godine u godinu, pružajući važno stanište divljim životinjama kao što su polarni medvjedi, tuljani i morževi.

Morski led koji na Arktiku traje duže od godinu dana opada brzinom od oko 13% po desetljeću, otkad je počelo snimanje satelitima u kasnim 1970-ima.

Istraživanje naziva "Fasting season length sets temporal limits for global polar bear persistence" objavljeno je danas u časopisu Nature Climate Change.

21.07.2020. 11:29:00
Novi komentar
nužno
nužno