« Iza ogledala
objavljeno prije 3 godine i 1 mjesec
OPA :)

Pokušaji dokazivanja izvanzemaljskog života

Čak su i znanstvenici tvrdili kako su pronašli dokaze života iz svemira, pa evo 5 najboljih primjera

Jesu li uspjeli?
Jesu li uspjeli? (Arhiva)
Više o

izvanzemaljci

,

život

Jeste li vidjeli izvanzemaljce? Mnogi ljudi kažu da jesu, drugi govore da su ti prvi ludi i blesavi, dok se neki samo lagano smijulje pod brkom... bilo kako bilo, neki stvarno dokaz i dalje čekamo...

Tako da dok individualci i teoretičari zavjera često nude nove "dokaze" izvanzemaljske prisutnosti na našem planetu, čak su i znanstvenici tvrdili kako su pronašli dokaze života iz svemira.

Pogledajte 5 znanstvenih mogućnosti za izvanzemaljce.

Allan Hillsov meteorit - kada su znanstvenici 1996. objavili kako su otkrili dokaze fosiliziranih mikroba na meteoritu s Marsa, bio je to značajan događaj. Predsjednik Bill Clinton obratio se naciji povodom otkrića, a činilo se kako je vijest da nismo sami istinita. Detaljne analize ovog otkrića, meteorita po imenu Allan Hills 84001, stvorile su nove kontroverze, a mnogi su stručnjaci navodili kako su fosile mogli stvoriti anorganski procesi. Meteorit je još uvijek predmet debate.

Arthur C. Clarke i grmovi na Marsu - autor slavnog romana "2001: Odiseja u svemiru", dospio je na naslovnice medija 2001. kada je tvrdio kako fotografije koje je poslala NASA-ina sonda Global Surveyor pokazuju dokaze drveća i grmova na Marsu. Većina znanstvenika odbacila je ovakvu tvrdnju, no Clarke je čvrsto branio svoje stavove. "Bio sam sasvim ozbiljan kada sam rekao da bi se te fotografije trebale ozbiljnije proučiti. Nešto se tijekom Marsovih godišnjih doba pomiče i mijenja, što sugerira barem vegetaciju."

Istraživanja sonde Viking - još 1976. dvije sonde Viking spustile su se na Mars. Sonde su provele niz bioloških eksperimenata, uključujući sakupljanje uzoraka tla kako bi ga se testiralo na organske spojeve - građevne jedinice života - te biomarkere koji pokazuju prisutnost mikroorganizama. Sonde su pronašle malo organskih dokaza, ali je integrirani sustav za biološke eksperimente "Labeled Release", otkrio reaktivni agens u površini Marsa koji proizvodi ugljični dioksid. Gilbert Levin, inženjer koji je dizajnirao LR, zaključio je kako ovu aktivnost potiču živući mikroorganizmi koji se nalaze u Marsovom tlu. Ipak, njegova interpretacija nije široko prihvaćena u znanstvenim krugovima.

Marsovi kanali - ideja da Mars sadrži kompleks vodenih kanala prvi se put pojavila 1877., a iznio ju je talijanski astronom Giovanni Schiaparelli. Kasnije je ovu ideju popularizirao astronom Percival Lowell. Lowell je načinio intrigantne crteže kanala bazirane na promatranjima koja je vodio iz svojeg opservatorija. Ideja je bila relativno dobro prihvaćena sve do početka 20. stoljeća kada su astronomska promatranja napredovala, pa su fotografije bolje rezolucije pokazale da su "kanali" samo optičke iluzije geoloških formacija.

Mikrobi u meteoritima - Richard Hoover, znanstvenik iz NASA-e, objavio je 4. ožujka 2011. kako je otkrio fosilne dokaze za cyanobacteriu u pougljenim meteoritima iz svemira. Hoover je analizirao komadiće meteorita pomoću elektronskog mikroskopa, te je identificirao strukture koje, po njemu, podsjećaju na sićušne jednostanične alge. Reakcija znanstvenih krugova bila je skeptična, djelomično zato što je studija objavljena u ne baš cijenjenom časopisu "Journal of Cosmology". Drugi istraživači podržali su studiju, ali su dodali kako je potrebna analiza iz više neovisnih izvora koja bi podržala Hooverovu hrabru tvrdnju.

11.03.2021. 21:01:00
Razgovor RSS komentara novi komentar ↓
  1. avatar
    armando
    11.03.2021. 22:49
    nikakvi kanala na marsu nema to su kanjoni
Novi komentar
nužno
nužno