« Hrvatska
objavljeno prije 14 godina i 6 mjeseci
I TO SE DOČEKALO

Pokrenuta smjena Novak Srzić, Sutlić dao mandat na raspolaganje

Kako se Novak Srzić nije pojavila na sjednici Programskog vijeća ostaje joj još sedam dana za očitovanje

(Goran Mehkek/Cropix )
Više o

HRT

,

Hloverka Novak Srzić

,

Vanja Sutlić

,

Blago Markota

,

smjena

Programsko vijeće HRT-a i službeno je na zahtjev ravnatelja HTV-a Blage Markote danas pokrenulo postupak za smjenu Hloverke Novak Srzić s pozicije glavne urednice Informativnog programa.

Glavni ravnatelj HRT-a Vanja Sutlić i ostali članovi ravnateljstva javne radiotelevizije dali su mandat na raspolaganje Programskom vijeću HRT-a. "Suočen s pitanjem imam li podršku Vijeća odlučio sam staviti mandat na raspolaganje jer bez vaše potpore ne mogu obnašati dužnost onako kako ona to zahtjeva", obrazložio je Sutlić. Dodao je da unutar HRT-a postoje otpori prema primjeni, kako je rekao, stabilnog, učinkovitog i transparentnog sustav koji je izgradio.

Nakon Sutlića mandat na raspolaganje dali su i ravnatelji Hrvatskog radija Davor Mezulić, HTV-a Blago Markota te Glazbene proizvodnje Josip Guberina.

Kako se Novak Srzić danas nije pojavila na sjednici Vijeća ima sedam dana, do iduće sjednice, da podnese očitovanje o smjeni bez kojega ju se ne može smjeniti. Očitovanje o razlozima smjene u roku od tri dana mora podnijeti i ravnateljstvo HTV-a.

Po Zakonu o HRT-u, glavnog urednika informativnog programa HTV-a, koji se imenuje na četiri godine, Vijeće HRT-a može razriješiti i prije, uz prethodno mišljenje Ravnateljstva HRT-a, ako ne postupa po propisima i općim aktima HRT-a, ako neosnovano odbije izvršiti odluke Vijeća HRT-a i Ravnateljstva HRT-a donesene u okvirima njihove nadležnosti i ako svojim nesavjesnim i nepravilnim radom prouzroči HRT-u veću štetu.

Pokretanje postupka smjene Novak Srzić Blago Markota je obrazložio rekavši da je osnovni motiv pad gledanosti Informativnog programa, stmoglavi pad vjerodostojnosti ključne redakcije državne televizije u percepciji javnosti te nedostatak povjerenja u glavnu urednicu među njenim zaposlenicima. Članica Vijeća Anja Šovagović reagirala je na to rekavši kako je prvi povod bila smjena Ane Jelinić urednice i voditeljice emisije Dossier.hr.

Odluči li se Programsko vijeće nakon ponude mandata uprave za smjenu dosadašnjeg vodstva HRT-a, morat će imenovati 'privremenu upravu'.

08.12.2009. 14:20:29
Novi komentar
nužno
nužno