« Život
objavljeno prije 8 godina i 7 mjeseci
SAVJETI

Pogrešne navike koje nam prazne novčanike

Žalite se da vam je plaća mala i nemate nikad dovoljno novaca? To je sigurno istina ako radite neke od ovih stvari koje su pravi bušači džepova

Zašto nam je novčanik uvijek prazan
Zašto nam je novčanik uvijek prazan (Shutterstock/Arhiva)
Više o

pušenje

,

kava

,

štednja

,

rastrošnost

,

loše navike

U vremenima ekonomske krize svaka ušteda novca dobro dođe. Ne moramo praviti drastične rezove u kućnom budžetu kako bi ostavili nešto novca sa strane.

Istina, ako se odreknemo mjesečne pretplate za teretanu, u koju rijetko idemo, ili se odjavimo od kabelskog operatera, jer sve programe možemo jeftinije gledati preko interneta, mogli bi se značajno finacijski "popraviti".

Ipak, ne moramo baš takvu "žrtvu" podnijeti. Dovoljno se za početak odreći se nekih malih, svakodnevnih navika i to će dovesti do značajne uštede novca. A te navike su...

Konzumiranje alkohola ili vode iz flaše - prema istrživanjima Gallupa, blizu 63 posto Amerikanaca pije alkohol, a muškarac u prosjeku popije jedno piće dnevno. Žene malo manje piju, pokazuje statistika.

Pivo je najpopularnije piće u našoj zemlji, a njegova cijena je u prosjeku 15 kuna. Mjesečna ušteda za prosječnog "uživatelja" alkohola bi iznosila 450 kuna.

Oni koji ne piju alkohol mogli bi sačuvati novac odricanjem od kupovine vode u bocama. Ako je prosječna cijena takve bočice vode 5 kuna ušteda bi mogla iznosti i do 150 kuna mjesečno, uzme li se prosjek.

Alkohol šteti zdravlju ... i džepu

Jutarnja kava - prestanak pijenja jutarnje kave mogao bi biti posebno težak za Hrvate jer je ona za nas dio tradicije, kao što je čaj za Engleze. Cijena ovog napitka prosječno se kreće oko 8 kuna. Odustajanje od ovog "gušta" u kućni budžet bi donijelo između 250 kuna.

Kava nas tjera u minus

Kašnjenje u plaćanju računa - dobre navike plaćanja računa i kredita na vrijeme mogu vam uštedjeti mnogo novca. Ako imate naviku da kasnite s uplatama to vama se može obiti o glavu. Počet ćete dobivati zatezne kamate što će vas koštati dodatnog novca. Znači, dobra kreditna navika, kao što je plaćanje na vrijeme, može vam značajno popraviti kućni budžet.

Obrok vani - imati povremene obroke vani može biti ugodna promjena od hranjena kući ili na poslu, ali ako to često radimo može ozbiljno ugroziti naše finacije. Prosječan obrok u običnom fast food restoranu iznosi 30 kuna.

U radnom tjednu zaposlenik ima pet ovakvih "izleta" koji ga koštaju blizu 150 kuna. Mjesečno je to već 600 kuna.

Pušenje - prosječna kutija cigareta košta oko 22 kune. Prema podacima prosječan pušač popuši kutiju cigareta dnevno. Znači, prestanak pušenja bi popravio budžet za najmanje 700 kuna mjesečno. Potencijalna godišnja ušteda iznosi preko tisuću eura.

Cigarete nas tjeraju na trošenje

29.10.2015. 11:25:00
Novi komentar
nužno
nužno