« Glazba
objavljeno prije 12 godina i 7 mjeseci
KONCERT

Pogorelić i Zagrebačka filharmonija oduševili Lisinski

U ovoj koncertnoj sezoni, u kojoj obilježava 140. godišnjicu djelovanja, Zagrebačka filharmonija će još dva puta ugostiti našeg velikog pijanista

Ivo Pogorelić i maestro Kitajenko sa Zagrebačkom filharmonijom
Ivo Pogorelić i maestro Kitajenko sa Zagrebačkom filharmonijom (ZF)
Više o

KD Vatroslav Lisinski

,

Ivo Pogorelić

,

Zagrebačka filharmonija

Do posljednjeg mjesta rasprodana dvorana u nedjelju 6. studenog dočekala je velikog Ivu Pogorelića, u najnovijem nastupu uz maestra Dmitrija Kitajenka i orkestar Zagrebačke filharmonije! Ovaj "apostol klavira", slavni umjetnik nastupio je u jednom od djela čije su mu izvedbe i priskrbile kultni status - Koncertu u b-molu P. I. Čajkovskog.

Koncert je "bojni konj" virtuoznog pijanizma, o kojem je slavni njemački dirigent Hans von Bülow pisao kao o ostvarenju "nedosegnute originalnosti", a sam Pogorelić kao o "originalnom dijalogu između klavira i orkestra".

"Pogorelić svira, ali i stvara glazbu, posvećeno, pa čak i fanatično", zabilježio je Večernji list uz jedan od njegovih posljednjih zagrebačkih nastupa, a upravo tako bilo je i u nedjelju u izvedbi Čajkovskijeva remekdjela u Crvenom ciklusu Zagrebačke filharmonije.

Bio je to prvi od čak dva gostovanja kojima u jubilarnoj 140. sezoni Zagrebačka filharmonija nagrađuje svoje vjerne posjetitelje, a zagrebačka publika ovog slavnog umjetnika imat će priliku ponovno čuti 23.3. kada će u Plavom ciklusu izvesti Koncert u e-molu Frédérica Chopina. U drugom dijelu koncerta maestro Dmitrij Kitajenko priredio je odličnu izvedbu Druge simfonije još jednog ruskog majstora - Sergeja Rahmanjinova. Bila je to večer s "bezbroj glazbenih doživljaja" koju je doista vrijedilo doživjeti!

A za manje od tjedan dana očekuju nas već novi glazbeni izazovi i uzbudljivo glazbeno putovanje u programu "Razglednica iz Poljske"!


 

07.11.2011. 08:06:00
Novi komentar
nužno
nužno