« Ekosfera
objavljeno prije 17 dana i 14 sati
IZLOŽBA

Pogledajte mobilnu izložbu „Za životinje”

U Hrvatsku na Međunarodni dan zaštite životinja stigao interaktivni kamion s edukativnim multimedijalnim sadržajem

Za životinje
Za životinje (Arhiva)
Više o

izložba

,

Za životinje

Danas, na Međunarodni dan zaštite životinja, u Zagreb je stigla mobilna izložba „Za životinje" - Europska turneja 2024., koja putuje kroz veće europske gradove i prikazuje svakodnevicu životinja na industrijskim farmama. Kamion posebno vizualno i funkcionalno prilagođen čini atraktivnu mobilnu izložbu, a njegova unutrašnjost opremljena je multimedijalnim sadržajima. Posjetitelje danas i sutra, 4. i 5. listopada 2024. od 9 do 19 sati, na križanju Ul. Tome Bakača i Ul. Augusta Cesarca, na izložbi dočekuju članovi švedske organizacije Projekt 1882 i volonteri udruge Prijatelji životinja.

„Pozivamo građane da uđu u kamion, iskuse virtualnu stvarnost, pogledaju videa na hrvatskom jeziku i iz prve ruke saznaju kako žive životinje u Europi. Osim toga, u kamionu mogu ispuniti kviz i potpisati peticiju da Europska komisija stavi dobrobit životinja na dnevni red: www.project1882.org/keep-your-promises te time izravno pomoći životinjama. Ne propustite priliku posjetiti ovu jedinstvenu edukativnu mobilnu izložbu, ulaz je besplatan!" poručuju Prijatelji životinja. Navode da su dosadašnji posjetitelji izložbe pod snažnim dojmom viđenih prizora nezamislivih uvjeta u kojima žive životinje pretrpane na farmama, u kavezima u kojima ne mogu niti raširiti krila ili vezane lancima. 

„Način na koji tretiramo životinje jedno je od velikih egzistencijalnih pitanja našeg vremena. S našom turnejom kroz Europu, kao vodeća organizacija za prava i dobrobit životinja u Švedskoj, ključno nam je donijeti ovo pitanje široj javnosti i razotkriti stvarnost s kojom se suočavaju životinje u Europi", izjavljuje Benny Andersson, izvršni direktor Projekta 1882.

Prijatelji životinja dodaju: „Hrvatska se ne razlikuje od ostalih europskih zemalja po načinu držanja i uzgoja životinja, a u luci Raša životinje nakon višesatnog putovanja kamionima tovare u brodove i prevoze na Bliski istok, gdje ih čeka klanje bez omamljivanja. Najučinkovitiji način da kao pojedinci pomognemo životinjama koje se uzgajaju za hranu je odabir biljnih proizvoda i jela."

Interaktivni kamion već je posjetio: Helsinki, Varšavu, Berlin, Prag, Bratislavu, Ljubljanu, Budimpeštu i mnoge druge gradove. Nakon Zagreba, mobilna izložba nastavlja dalje. 

Osim danas, izložba „Za životinje" bit će otvorena i sutra, 5. 10. 2024., kada se odvija i događanje u organizaciji Grada Zagreba, također povodom Međunarodnog dana zaštite životinja, na Europskom trgu, od 10 do 18 sati. U sklopu događanja, udruge koje se bave zaštitom životinja predstavit će svoj rad. Na Europskom trgu bit će smješten i vege kutak s restoranom, klupama i suncobranima, a posjetitelji će moći uživati u ukusnim jelima kao što su popularni biljni burger na bazi proteina graška, bučnica s više vrsta tikvica, falafel, prženi batat, savijača od jabuka s vanilijom, čoko kocke, kao i u osvježavajućim napitcima.

Međunarodni dan zaštite životinja obilježava se u cijelome svijetu 4. listopada, na blagdan sv. Franje Asiškog, zaštitnika životinja i vegetarijanca. Slavi se od 1925. godine na poticaj njemačkog pisca Heinricha Zimmermanna, kada se u čast prava životinja prije gotovo sto godina pojavilo više od 5000 ljudi. Ubrzo je prerastao u događaj posvećen svim životinjama i kao poticaj ljudima za razmišljanje o tome kako se odnose prema životinjama.

Ova godina dosad obilježena je stupanjem na snagu zakonske odredbe po kojoj je napuštanje životinja kazneno djelo, sprječavanjem zlostavljanja konja u štraparijadama, spašavanjem pasa korištenih za borbe i mnogim drugim slučajevima i nastojanjima za bolju zaštitu životinja, o čemu se više može saznati na www.prijatelji-zivotinja.hr.  

05.10.2024. 13:01:00
Novi komentar
nužno
nužno