« Film
objavljeno prije 6 godina i 1 mjesec
KRATKE SLIKE

Poetski dokumentarac o tursko-kurdskim sukobima u MM centru

Kroz oči glumice Ebru Ojen, redatelj je stvorio duboko bolnu i vizualno zapanjujuću povezanost između kozmičkog fenomena i nacionalnog krvoprolića

Meteori Gurcana Kelteka
Meteori Gurcana Kelteka (Kultura promjene)
Više o

MM centar

,

Kratke slike

Najveća vojna akcija u Istočnoj Anatoliji u kojoj je turska vojska napala pripadnike Kurdske Radničke stranke (PPK) prošla je u potpunosti nezapaženo u svjetskim medijima. Jedina su svjedočanstva nemilih događaja privatne video snimke stanovnika tog područja.

U svom prvom dugometražnom filmu, dokumentarno-igranom eseju Meteori, turski redatelj Gürcan Keltek  pokušava sačuvati memoriju, stvoriti organski arhiv tih događaja prije nego što nestanu iz kolektivnog sjećanja. U sanjivome i mirnome tempu, njegov crno-bijeli film mijenja lokaciju sa svakim poglavljem, od lovaca u planinama do gradova koji se sve brže pretvaraju u ruševine pod ratnim zakonima. Uz bombe i granate, kurdski grad, 17. studenoga 2015. pogodila je i kiša meteora.

Kroz oči glumice Ebru Ojen, redatelj je stvorio duboko bolnu i vizualno zapanjujuću povezanost između kozmičkog fenomena i nacionalnog krvoprolića. Ovaj intrigantni i  čudesni filmski komentar o svijetu koji nestaje na rasporedu je 5. travnja u 19:30 u okviru Kratkih slika u MM centru.

Film je dobitnik nagrade Swatch Art Peace Hotel Award na Festivalu u Locarnu 2017, na kojem je bio nominiran i za Zlatnog leoparda, proglašen je najboljim filmom na festivalu u Milanu, nominiran za nagradu KNF u Rotterdamu, dobitnik nagrade za najbolji dokumentarac na festivalu u Bratislavi te prikazan na brojnim festivalima diljem svijeta.

Kratke slike su projekt posvećen inovativnim filmskim strujanjima, prateći tokove suvremene produkcije, ali i klasičnih ostvarenja koja su ostavila neizbrisiv trag na različite svjetske kinematografije. Meteore gledamo kao dio programske cjeline Iz Kratke baze 25 FPS-a fokusirane na suvremeni film.

Ulaz na program je besplatan.

03.04.2018. 15:30:00
Novi komentar
nužno
nužno