« Hrvatska
objavljeno prije 13 godina i 11 mjeseci
MENADŽERI BEZ SLOBODE

Afera Podravka: Marinac, Horvat i Romac ostaju iza rešetaka

POGLEDAJTE VIDEO: USKOK je predložio ispitivanje još desetak svjedoka iz Hrvatske i Mađarske zbog čega je sudac odlučio produljiti pritvor osumnjičenima

Fotografija vijesti
Fotografija vijesti (Goran Mehkek/CROPIX)
Više o

USKOK

,

afera

,

Podravka

,

Darko Marinac

,

Milan Horvat

,

Saša Romac

Trojica od šestorice osumnjičenih za malverzacije u "Podravci" Darko Marinac, Milan Horvat i Saša Romac ostaju i dalje u istražnom zatvoru u kojemu su gotovo četiri mjeseca, odlučio je danas istražni sudac zagrebačkoga Županijskog suda.

Njihovi branitelji tražili su da ih se pusti na slobodu, no sudac je to odbio i zadržao ih u pritvoru s preostalom trojicom suosumnjičenika.

Odvjetnici Marinca, Horvata i Romca smatrali su da više nema razloga za zadržavanje u zatvoru jer su krajem prošlog tjedna ispitani posljednji svjedoci koji se odnose na njihove branjenike. Opasnost od utjecaja na svjedoke bio je, naime, jedini razlog zbog kojega je osumnjičenicima krajem siječnja na još dva mjeseca produljen pritvor.

Sudac je objasnio da je USKOK u međuvremenu predložio ispitivanje još desetak svjedoka iz Hrvatske i nekolicine iz Mađarske, koji će biti ispitani putem međunarodne pravne pomoći, te da zato i dalje postoji razlog za pritvor.

Branitelji bivšeg predsjednika Uprave i Nadzornog odbora "Podravke" Marinca, bivšeg člana Uprave Romca i direktora varaždinske tvrtke "Fima" Horvata smatraju da su oni od petka nezakonito u Remetincu jer, iako su ispitani svi svjedoci, nisu pušteni na slobodu, a nije doneseno nikakvo novo rješenje o zadržavanju u pritvoru.

Devčić, pak, tvrdi kako po njegovoj odluci iz siječnja osumnjičenici mogu biti u zatvoru do 21. ožujka. Objasnio je da ispitivanjem svih svjedoka ne prestaju automatski razlozi za zatvorom, nego istražni sudac o tome mora donijeti posebno rješenje. Sada je riječ o redovitoj situaciji da se tijekom istrage pojavljuju novi svjedoci koje treba ispitati, rekao je Devčić te za sutra najavio novo rješenje u kojem će biti navedeni novi svjedoci i razlozi zadržavanja, na što obrana ima pravo žalbe izvanraspravnome vijeću Županijskoga suda.

Protiv uhićenih u akciji kodnog naziva "Menadžer" USKOK od kraja listopada vodi istragu koja bi trebala otkriti jesu li se, kao što se sumnja, udružili u kriminalnu skupinu koja je zloporabom položaja i ovlasti, to jest raznim novčanim transakcijama nezakonito pokušala "Podravkinim" novcem doći do većinskog paketa dionica koprivničke prehrambene tvrtke. Tim su nezakonitostima navodno oštetili koprivničku prehrambenu tvrtku za više od 250 milijuna kuna.

USKOK tvrdi da su kriminalnu skupinu, koja je "Podravkinim" novcem navodno namjeravala kupiti dionice te tvrtke i postati većinski vlasnik, organizirali Marinac i Horvat.

Osim njih dvojice i Romca, istraga se vodi i protiv predsjednika Uprave koprivničke tvrtke Zdravka Šestaka, člana Uprave Josipa Pavlovića i direktora splitske tvrtke SMS-a Srđana Mladinića. Njih trojica također su u zatvoru od kraja listopada prošle godine. (hina/metro-portal)

15.02.2010. 17:12:56
Novi komentar
nužno
nužno