« Hrvatska
objavljeno prije 14 godina i 4 mjeseca
BAGARIĆ:

Izmjene zakona o prebivalištu naće naštetiti Hrvatima u BiH

Predsjednik saborskoga instituta za Hrvate izvan domovine tvrdi da ne postoji nikakva bojazan kad su u pitanju posljedice izmjena zakona

(Infopunkt.tv)
Više o

Hrvati BiH

,

zakon o prebivalištu

,

Ivan Bagarić

HDZ-ovi saborski zastupnici Ivan Bagarić i Dragan Vukić, izabrani u 11. izbornoj jedinici, odbacili su u ponedjeljak navode da će izmjene zakona o prebivalištu biti pogubne za Hrvate u BiH i prouzročiti njihov masovni odlazak iz ove zemlje.

"Nikakve odredbe ovoga zakona neće nanijeti štetu Hrvatima u BiH kako je to nanijela histerija koja je stvorena. U ovome slučaju u pitanju je užasna manipulacija zakonom", rekao je na konferenciji za novinare u Mostaru predsjednik saborskoga odbora za Hrvate izvan domovine Ivan Bagarić.

Dodao je da razumije strahove Hrvata iz BiH i njihovih političkih i vjerskih vođa, poručivši da se izmjenama zakona neće utjecati na stradalnike, a napose na prognanike.

"Te su bojazni otklonjene člankom sedam ovoga zakona jer se radi o stradalnicima i prognanim ljudima koje imaju poseban status", dodao je zastupnik u Hrvatskome saboru.

Upitan jesu li u razgovorima o ustavnim promjenama za HDZ prihvatljivi zahtjevi oporbe da se uvede fiksna kvota izabranih zastupnika kao i da se u dijaspori glasuje samo u diplomatsko konzularnim predstavništvima, zastupnik Bagarić je rekao kako 'bi to bila golema nepravda' s obzirom na veliki broj birača koji žive u BiH. Dodao je kako glasovanje Hrvata iz BiH na izborima u Hrvatskoj nije nikakav ekskluzivitet, dodajući da takva praksa vrijedi u 115 zemalja svijeta. (hina/metro-portal)


15.02.2010. 17:31:40
Novi komentar
nužno
nužno